R. Moldova, Georgia și Ucraina vor beneficia de sprijin sporit din partea UE

Aceasta prevede o rezoluție aprobată astăzi de către comisia de afaceri externe a Parlamentului European.
Potrivit agenției de presă Infotag, documentul prevede o serie de recomandări adresate instituțiilor UE privind elaborarea soluțiilor care vor fi prezentate în cadrul summit-ului Parteneriatului Estic, care urmează să aibă loc pe 24 noiembrie.

Printre prevederile de bază a rezoluției se numără și oferirea unor stimulente țărilor din Parteneriatul Estic, care au obținut succese considerabile în implementarea reformelor solicitate de UE. Astfel, țări ca Moldova, Georgia și Ucraina vor avea posibilitatea să se alăture în curând la uniunea vamală și energetică europeană, la zona Schengen, vor putea beneficia de anularea tarifelor la roaming, dar și se vor putea alătura la politica comună de securitate și apărare a UE.

Totodată, europarlamentarii au inclus în proiectul rezoluție o prevedere care presupune crearea unui fond trust pentru cele trei țări ale Parteneriatului Estic care va asigura investițiile de stat și private pentru proiectele de infrastructură socio-economică.

Parlamentul UE a subliniat de asemenea necesitatea de a face presiuni în continuare asupra Rusiei în scopul rezolvării conflictului din Ucraina de est, precum și pentru eliberarea teritoriilor ocupate – a Ucrainei în Crimeia, a Georgiei în Abhazia și Osetia de Sud, precum și a Moldovei în Transnistria.

2 comentarii la „R. Moldova, Georgia și Ucraina vor beneficia de sprijin sporit din partea UE

 • 10 octombrie 2017 la 19:43
  Permalink

  Sturza nervos acum fumează. Iar Maia își scoate parul de la puță… UE susține rm, pentru că guvernarea a realizat pachetul trecut de reforme în mod excelent!

  Răspunde
 • 10 octombrie 2017 la 20:21
  Permalink

  Daca aceste trei tari enumerate se vor tine aproape, atunci cred ca si in fata rusilor vor fi mai putin vulnerabile.

  Răspunde

Comentează