Actualități

Când va avea loc premiera “Expedițiile Memoriei”, un film despre românii deportați

Participanții ediției a 4-a “Expedițiile Memoriei” invită spectatorii la premieră!

Timp de zece zile, din 20 septembrie până pe 1 octombrie, istorici și jurnaliști din Republica Moldova au mers în locurile în care au fost deportați românii basarabeni și au avut posibilitatea să cunoască comunitățile de basarabeni din aceste ținuturi. 

“Expedițiile Memoriei” și-au propus să studieze felul în care românii basarabeni au ajuns și au învățat să trăiască în spațiul ex-sovietic. Pe lângă istorici și jurnaliști, în cea de-a 4-a ediție a „Expedițiilor Memoriei” au participat și studenți de la facultățile de istorie. Tinerii istorici au rămas impresionați în special de faptul că basarabenii care au fost deportați în aceste regiuni îndepărtate ale Federației Ruse păstrează tradițiile și limba română. Participanții la expediție spun că, ajunși în aceste regiuni, și-au demontat multe stereotipuri pe care le-au avut despre locuitorii din Siberia, au cunoscut persoane care au refuzat să se întoarcă acasă chiar și după ce au fost reabilitate. 

Unul dintre expediționari este și președintele Blocului Unității Naționale, Ion Leașcenco. 

“Este o producție răvășitoare care va ține oamenii din sală conectați la realitățile siberiene. Spectatorii vor putea face o excursie virtuală pe urmele deportaților români basarabeni din taigaua siberiană, vor vedea care sunt transformările identitare la care au fost expuși descendenții deportaților și cum locuiesc copiii și nepoții acestora la aproape 70 de ani de când au fost scoși din casele lor și urcați în vagoane de vite ca să fie duși la capătul lumii”, susține Ion Leașcenco pentru 10TV.

Președintele Blocului Unității Naționale îi asigură pe spectatori că filmul conține istorii de viață impresionante care pot deveni subiecte de cărți.

“Îi asigur pe cei care vor veni la premieră că este un film care nu te poate lăsa indiferent, iar fiecare din istoriile vieții povestite de oameni reali pot fi subiectul unei întregi cărți. Am mers la gara din Taișet, loc unde în vara lui 1949 au fost aduși 6 mii de basarabeni. Am parcurs cu trenul o parte din acest drum spre nicăieri la care au fost supuși părinții și buneii noștri. Mai multe nu vă zic, vă așteptăm la premieră”, a conchis acesta.

Filmul este realizat de TVR Iași în colaborare cu OWH studio.
Regie: Violeta Gorgos Producător: Virgiliu Mărgineanu
Imagine: Vasile Postolachi
Coordonator proiect: Octavian Țîcu.

Premiera va avea loc miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 16:00, la cinematograful “Odeon”. La eveniment vor fi prezenți membrii expediției, regizori și producători de film.
Accesul este liber.

Foto: Ion Leașcenco/ Facebook

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top