Diverse

Volumul „Deportările din Basarabia”, lansat de Ziua Marii Uniri

1 decembrie a fost marcat și la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. În cadrul acestui eveniment au avut loc două manifestări consacrate destinului tragic al românilor dintre Prut și Nistru, după anexarea acestui teritoriu de către Uniunea Sovietică în 1940.

Volumul „Deportările din Basarabia” conține o fărâmă din durerea poporului nostru, susține autoarea cărții Viorica Olaru-Cemîrtan. Lucrarea monografică prezintă o analiză de documente, dar și mărturii ale zecilor de persoane care au trecut prin experiența tragică a deportărilor odată cu ocupația sovietică după cel de-al doilea război mondial. Scriitoarea este optimistă și crede că, în ciuda tuturor obstacolelor și tragediilor, Basarabia va reveni la Țara-Mamă. 

Eliberată după moartea lui Stalin, la capătul a 7 ani de chinuri petrecuţi la tăiat păduri în taiga, autoarea consideră că românii de pretutindeni trebuie să lupte pentru prosperitatea țării reunite și pentru viitorul ei european.

Volumul a fost sprijinit financiar de Guvernul României, prin intermediul Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni. Datele statistice arată că, în urma celor trei mari valuri de deportări, cel puțin 200 de mii de basarabeni au fost strămutați în Siberia și Kazahstanul de Nord.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top