Actualități

Bruxellesul propune înființarea unui Fond Monetar European

Comisia Europeană a propus miercuri statelor membre să înființeze, în 2019, un Fond Monetar European (FME), care ar putea să se substituie Fondului Monetar Internațional pentru a veni în ajutorul țărilor din zona euro care trec prin dificultăți financiare, informează AFP, citată de AGERPRES și 10TV.

“Fondul Monetar European ar urma să se bazeze pe arhitectura actuală a Mecanismului european de stabilitate (MES), menținând, în esență, structurile financiare și instituționale actuale ale MES, inclusiv în ceea ce privește rolul jucat de parlamentele naționale”, se arată în propunerile de reformare a zonei euro prezentate miercuri de Executivul comunitar, care invită Parlamentul European și Consiliul să adopte această propunere până la mijlocul anului 2019.

Ideea unui Fond Monetar European, avansată deja în repetate rânduri în trecut, se bucură de sprijinul marilor capitale europene. Însă propunerea Comisiei ar putea să se lovească de viziunea Germaniei cu privire la arhitectura unei astfel de instituții.

Bruxellesul propune înființarea unui Fond Monetar European bazat pe actualul MES, o instituție interguvernamentală de gestionare a crizelor înființată de zona euro în timpul crizei financiare. Noul Fond ar păstra arhitectura și prerogativele MES, însă ar urma să devină o instituție comunitară. De asemenea, FME ar urma să dobândească și rolul de “creditor de ultima instanță” pentru a facilita rezoluția ordonată a băncilor aflate în curs de a intra în dificultate.

“Transformând MES-ul într-un organ comunitar îl facem mai responsabil în fața Parlamentului European, fără a slăbi Parlamentele naționale, și facilităm de asemenea legăturile cu Comisia”, a explicat comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, cel care a prezentat propunerile de reformare a zonei euro.

Germania este favorabilă înființării unui Fond Monetar European, dar ar dori ca acesta să rămână un organism interguvernamental care să aibă și posibilitatea de a exercita o supraveghere mai strictă asupra politicilor bugetare din zona euro.

Bruxellesul a relansat, de asemenea, o propunere mai veche vizând crearea unei funcții de ministru european al Economiei și Finanțelor, care ar cumula funcțiile de vicepreședinte al Comisiei cu cel de președinte al Eurogrupului.

Toate aceste idei ar urma să fie discutate de toți liderii Uniunii Europene, exceptând Marea Britanie, la un summit special care va avea loc în data de 15 decembrie.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top