Diverse

VIDEO. “Ieftin, bun și mult în kil”

„Ieftin, bun și mult în kil” ar putea fi deviza locuitorilor Republicii Moldova. Obsesia, aproape patologică, pentru cantitate, de cele mai multe ori în dauna calității, este proverbială pentru moldovenii de la est de Prut. Nu discutăm aici despre originile traumatice ale aceste manii a dublării, triplării, chiar cvadruplării, opțiunilor. Ci despre cum această manie, a diversității inutile și ridicole, nu face decât să dilueze conținutul și să castreze de semnificații ideea de la care se pornește.

Dedublarea Bisericilor ortodoxe și, implicit a Sfintelor Sărbători de iarnă, cu toate riscurile ce le presupune asta, pornind de la cheltuieli și mergând până la toxinfecții alimentare și alcoolice, ne duc mai aproape de sfintele taine ale creștinismului? Alternativa moldovenească la limba română îi face pe moldovenii răsăriteni să vorbească mai corect, mai elevat? Respirația cu doi plămâni identitari, ca să citez un cadavru în viață, i-a transformat pe basarabeni în erudiți capabili să împletească în prosperitate și progres destinul acestui petec de pământ pornind de la această experiență, sau i-a buimăcit și mai mult de cap? Două armate pe un singur teritoriu, fac Republica Moldova mai sigură din punct de vedere militar?

Mereu în așteptarea unei răsuciri a roții istoriei, conform tradiției din ultimii 200 de ani, basarabenii consideră că principiile și consecvența sunt un lux pe care nu și-l pot permite, de vreme ce acelea originare, românești, au fost de atâtea ori interzise, pedepsite, chiar mitraliate de către ocupanți, fie ei ruși sau sovietici. Deci, au adoptat această tactică a flexibilității, a cameleonismului geopolitic, extinzând-o la toate nivelurile accesibile ale societății, inclusiv în zona administrativ teritorială. Termenul de Moldova a fost confiscat în spațiul pruto-nistrean ca referitor doar la acest areal. Nici faptul că râul Moldova, de unde onomastica regiunii, curge pe alături, nici absența cetăților de scaun ale principilor moldoveni, nici chiar cei 6 milioane de cetățeni ai României care se numesc singuri ca fiind români – moldoveni, nu îi afectează în credința lor că dețin exclusivitatea pentru brandul geografic al Moldovei.

Pentru a contracara orice fel de pretenții ale celor de altă părere, moldovenii estici au și inventat mai multe așa-zise capitale ale bucății lor de Moldovă. Pe lângă Chișinău, avem deja Tiraspol, Comrat, Bălți, Cahul, de fapt, unele doar comune urbanizate care își revendică titlul de capitala. Iar Taraclia, Soroca și Șorhei își așteaptă și ele rândul la „capitalizare”. Separatiste, regionale, cronologice, toate aceste localități își consolează rânza provincială, scăpând din vedere absența asfaltului și a infrastructurii de pe ulițele lor neiluminate electric. Pentru că, nu-i așa, în satul orbilor, chiorul e cel mai bun primar.

Diversitatea, așa cum este elogiată și în motto-ul Uniunii Europene, este motorul civilizației. Paradoxul e că în Republica Moldova, acest atribut al progresului este răsturnat cu cracii în sus și, deși este prezent acolo unde este inutil și păgubos, lipsește cu desăvârșire acolo unde ar trebui. În politică, în economie, în sănătate, în învățământ. Adică exact acolo unde monopolurile unor profitori și oportuniști transformă Republica de lângă Moldova într-o ciudățenie geografică, o gaură neagră a speranțelor și perspectivelor locuitorilor. Cu toate sărbătorile lor repetate, cu toate denumirile inventate pentru limbă, cu ambii plămâni identitari intoxicați de manipulare și sărăcie.
Acestea au fost verbele zilei de astăzi. Sunt Valentin Buda și vă aștept zilnic, de luni până vineri, de la ora 18, la 10 TV, pentru a trece de la verbe la fapte. Rămâneți pe 10 TV pentru a urmări dezbaterile și emisiunile informative ale singurului post de televiziune unionist din Republica Moldova. O seară bună să aveți!

Editorial semnat de Valentin Buda

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top