Diverse

Un CD cu versuri de Mihai Eminescu a fost lansat la Chişinău

Un CD de poezie cu genericul „Mihai Eminescu. Nu credeam să-nvăţ a muri vrodată” în lectura actorului Nicolae Jelescu pe muzica lui Viorel Burlacu şi albumul fotografic ”Republica Moldova. Chişinău. Cultural”, realizat de scriitorul Ioan Mânăscurtă, au fost lansate ieri seară la Sala cu Orgă din Chişinău, informează MOLDPRES.

În alocuţiunea sa, directorul Institutului Cultural Român  (ICR) „Mihai Eminescu” la  Chişinău, Valeriu Matei, unul din organizatorii evenimentului, a menţionat că CD-ul conţine o selecţie de 23 de poezii eminesciene în interpretarea actorului Nicolae Jelescu, pe un fundal sonor original asigurat de compozitorul Viorel Burlacu.

Potrivit sursei citate, Nicolae Jelescu  este la ora actuală cel mai bun actor recitator de poezie din R. Moldova. „Actorul a reuşit să redea atmosfera versului eminescian. Este o realizare care va rămâne drept un model pentru generaţiile viitoare”, a precizat directorul ICR.

În acelaşi timp, Valeriu Matei a afirmat că albumul fotografic „Republica Moldova. Chişinău. Cultural”, realizat de scriitorul Ioan Mânăscurtă, readuce în actualitate monumente de arhitectură şi istorice din R. Moldova, personalităţi notorii şi Chişinăul cultural.

Prezent la eveniment, arheologul Ion Tentiuc, unul dintre consultanţii ştiinţifici ai albumului, a subliniat că acesta este o adevărată operă de artă, iar etnograful Raisa Osadci, cel de-al doilea consultant ştiinţific a precizat că 90 la sută din imaginile incluse în album sunt editate în premieră în R. Moldova. „Cititorul va putea admira cele mai frumoase locuri pitoreşti din R. Moldova, cultura rurală şi urbană, schituri şi mănăstiri, obiceiuri şi tradiţii, precum şi o galetă gravată cu ideograme, precursoare ale scrisului”, a accentuat Raisa Osadci.

Scriitorul Ioan Mânăscurtă a spus că albumul este adresat oamenilor interesaţi de cultură de la noi şi este, în acelaşi timp, un mesaj adresat celor din afara ţării, care uneori încurcă R. Moldova cu Maldive ori Mordovia. ”Ideea este că o ţară nu poate fi mare sau mică. O ţară poate fi doar veşnică şi înaltă”, a mai spus Ioan Mânăscurtă.

Albumul fotografic „Republica Moldova. Chişinău. Cultural” a apărut într-un tiraj de 1000 de exemplare, în cadrul Programului de editare a cărţii naţionale, sprijinit de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. În cele 208 de pagini au fost incluse fotografii realizate de Nicolae Răileanu, Serghei Bucico, Sergiu Ciorescu, Ana Maria Osadci, Raisa Osadci, Mihai Vengher, Victor Garştea, Victor Şlapac și alții. Lucrarea mai cuprinde şi ilustraţii de Anatol Danilişin şi Florentin Leancă. Prezentarea grafică a fost realizată de Iurie Babii.

Manifestarea s-a încheiat cu un recital poetic-muzical pe versuri eminesciene susţinut de actorul Nicolae Jelescu şi muzicianul Viorel Burlacu.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top