Actualități

VIDEO. Blestemul Centenarului

Cine avea îndoieli că, pe lângă alte calități și defecte, istoria are și mult umor, are acum dovada vie, palpabilă că suntem personaje fără voie ale unui banc de proporții epocale. O mostră neagră de glumă a istoriei se derulează chiar în aceste zile sub privirile noastre neputincioase. Spațiul românesc, așa divizat în două state cum l-au forfecat criminalii Hitler și Stalin, are un numitor comun, apetența pentru inculți și submediocri în posturi cheie de decizie publică. O tristă și nedreaptă dovadă că Basarabia este, cu adevărat, România! Să explicăm un pic.

Este evident că, dacă ar vrea, sau dacă i s-ar permite, să își scoată fața dintre fesele lui Putin, Igor Dodon ar putea să „pretenească” perfect cu Liviu Dragnea, omologul său de penibilitate de peste Prut. Similitudinile sunt nesfârșite între acești doi parameci politici care parazitează mediul politic mioritic cu un singur scop, acela de a-și bate joc de românii de pe ambele maluri ale râului. Se păstrează doar proporțiile, conforme cu raportul teritorial dintre România și republica de lângă Moldova, 6 la 1. Spre exemplu, concubinajul politic al Dodonului cu celebra Zina Carabina este multiplicat cu 6 pe malul Dâmboviței, unde Livache are în haremul său de partid cel puțin 6 asemenea carabine, gata să fie scuipe foc automat în lupta politică. Viorica Vasilica, propunerea pentru funcția de premier, este doar o cadână, cea căreia i-a venit acum rândul la iatacul executiv. Olguța Vasilescu, Sevil Shaideh, Gabriela Firea, Carmen Dan sau Rovana Plumb sunt sau au fost și ele în așteptarea ceasului lor astral.

Și toată ironia acestei situații ridicole în care ne aflăm pe cele două laturi prutene ar fi neglijabilă, poate, dacă această suprapunere de idioțenie și oportunism nu ar coincide cu centenarul. Ceea ce ne aduce aminte un banc adaptat la condițiile de astăzi: Se spune că, pe 1 decembrie 1918, Dumnezeu și Sfântul Petru urmăreau de sus, din Rai, manifestările de bucurie ale românilor, la făurirea României Mari. La care, Sfântul Petru îl întreabă pe Atotputernic: „Doamne, le-ai dat românilor cele mai frumoase pământuri din lume. Au câmpii roditoare, dealuri bogate, munți semeți, ieșire la mare caldă, și o deltă ca în povești. Iar acum i-ai și unit pe toți într-o singură țară. Nu îi răsfeți prea mult, că doar n-or fi ei poporul ales?”. La care părintele Universului, zâmbind în barbă i-a răspuns: „Așteaptă un pic, să vezi ce conducători le dau la aniversarea centenarului. Vor uita de toate darurile și toată bucuria de azi!”.

Este evident că, din punct de vedere instituțional, sărbătorirea Centenarului României Mari este total compromisă. Sarcina ca aniversarea din 2018 să nu devină un dezastru direct proporțional cu oceanul de așteptări de la acest moment istoric s-a mutat exclusiv pe umerii societății civile. De pe ambele maluri ale Prutului. Cu o elită politică alcătuită preponderent din mediocri, trădători, oportuniști și duplicitari, efortul de a promova românismul și necesitatea reunirii ne revine nouă și nu celor care au carnete sau finanțări de partid. Va fi mai greu, dar cu atât mai frumos și mai pur. Pentru că noi știm că Unirea o facem nu între și pentru regimuri politice, care sunt trecătoare, ci pentru românitate, care este eternă. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top