Actualități

VIDEO | Vogoride și Dodon, gemenii trădării stataliste moldovenești

Este cel puțin naiv cel ce își imaginează că zicala potrivit căreia „istoria se repetă”, este o simplă vorbă în vânt. Sunt nenumărate exemple care confirmă această regulă nescrisă a fenomenelor istorice, care, ciclic, se realiniază pe aceeași orbită favorabilă unor momente memorabile pentru posteritate. Recenta celebrare, în contextul Anului Centenarului României Mari, a Micii Uniri a readus în actualitate condițiile în care s-a produs primul pas spre edificarea statului național românesc.

S-a vorbit mult despre conjunctura apărută după războiul din Crimeea, din 1856, despre contribuția decisivă a factorilor externi, mai ales susținerea extraordinară a Franței lui Napoleon al 3-lea, despre o generație de oameni îndrăzneți care au valorificat la maximum oportunitatea istorică a momentului. Fără doar și poate există o mulțime de similitudini între tabloul de atunci și realitatea zilei de astăzi. Nu despre aceste coincidențe însă, ci despre alta, mult mai sugestivă și mai încărcată de simboluri vreau să vă povestesc în Verbele de astăzi. Care întărește afirmația din deschidere, potrivit căreia istoria reușește să se reproducă uneori până la cele mai mici detalii, dând semnale subliminale ale iminenței unor schimbări profunde.

Dacă aș vrea să fac o glumă, aș începe această paralelă dintre anii premergători primei Uniri a românilor cu zilele pe care le trăim astăzi: Credeți în reîncarnare? Pentru că ceea ce vă voi relata corespunde aproape perfect ideilor Orientului îndepărtat despre reîncarnare. Să ne explicăm. Moldova anilor premergători unirii cu Țara Românească avea în cea mai mare demnitate a principatului un… Igor Dodon. Nu, nu e nicio greșeală. Caimacamul, adică guvernatorul de la Iași, Nicolae Vogoride este predecesorul, din toate punctele de vedere, al actualului locatar de la Condrița. Un antiunionist feroce, un adversar al mișcării alcătuite din strălucite personalități ale intelectualității moldave care nu rata nicio ocazie de a-și arăta ura față de unioniști. Și, nu în ultimul rând, un individ de cea mai joasnică speță, finanțat și încurajat de forțe externe ostile Unirii.

La fel ca și urmașul său de peste 160 de ani, înainte de a ajunge primul demnitar al Moldovei, a fost ministru într-o guvernare anterioară. Nu există informații istorice care să ateste că ar fi cumpărat gaze naturale la suprapreț de la cei cărora le pupa dosurile, dar suntem siguri că ar fi făcut-o, dacă ar fi existat măcar un aragaz sau o centrală autonomă în epoca respectivă.
Având promisiunea că împiedicând Unirea va fi uns domn pe viață al Moldovei din partea străinilor ce nu își doreau modernizarea și europenizarea statului ce urma să se nască din acest proces, așa cum s-a și întâmplat, de altfel, Dodonul de secol XIX a făcut tot ce a putut pentru a împiedica visul românilor de pe ambele maluri ale Milcovului. Inclusiv falsificarea alegerilor pentru Adunarea Ad-hoc, asfel încât acestea să nu aibă o majoritate unionistă. Din nefericire pentru el, presa vremii a descoperit corespondența secretă prin care a coordonat acest fals, ceea ce a dus la refacerea alegerilor și consfințirea unei majorități unioniste, care a permis înfăptuirea gloriosului act din ianuarie 1859, respectiv dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, la Iași și la București.

Desigur, vă întrebați ce s-a întâmplat cu Vogoride după actul Unirii? Ceea ce a urmat nu este deloc încurajator pentru Igor Dodon… Căzut în dizgrație, cu averea confiscată și repudiat de toată lumea, părăsit de soție și cei trei copii, altă coincidență, Nicolae Vogoride a avut câteva tentative de a câștiga bunăvoința autorităților de la București, pentru a reveni în viața politică, a Principatelor Unite de data aceasta. A murit, în 1863, singur, sărac și scuipat de toată lumea, într-o cameră ieftină a unui han de pe Dâmbovița la 47 de ani, la 4 ani după Unire. Faptul că peste exact patru ani de la Centenarul Marii Uniri Igor Dodon va avea tot 47 de ani, e o altă farsă care demonstrează umorul istoriei. A fost îngropat la Brăila, iar piatra sa funerară, acoperită cu buruieni și uitare, a fost recent descoperită de autoritățile locale. Deci Igor poate merge liniștit în pelerinaj să o pupe, în onoarea strămoșului său ideologic în materie de statalism moldovenesc. Dar ar fi bine să o dezinfecteze înainte, pentru că nu e exclus ca zeci de români să o fi fertilizat cu îngrășăminte naturale din producție proprie. Deși, asta nu ar trebui să fie o problemă penru Vogoridele contemporan.

Editorial semnat de Valentin Buda

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top