Diverse

EXCLUSIV. Eroii români din satul lui Plahotniuc urmează să fie reabilitați

De-a lungul Prutului, de-o parte şi de alta a frontierei, există zeci de localităţi cu acelaşi nume: Petreşti, Măcăreşti, Ungheni, Sculeni. Acordul dintre Hitler şi Stalin a făcut ca în anul 1940 aceste așezări basarabene să fie tăiate în două. Însă, legăturile dintre locuitorii de pe cele două maluri se refac după căderea comunismului.

Una dintre localitățile cu același nume peste Prut este satul Grozești, raionul Nisporeni. Satul de baștină a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, sat unde bate inimă de român.

Istoria acestei localități începe de la doi soldați români ce au fost uciși în timpul unei acțiuni de recunoaștere a teritoriului. Iancu Mihai, membrul Asociației Culturale ”Ginta Latină – Nisporeni„ ne-a povestit cum au trecut în neființă cei doi eroi.

Ceea ce a urmat a fost cu adevărat tragic, soldații românii au fost înhumați de trei ori. Pentru prima oară au fost lăsați la locul căzut pentru un timp îndelungat, mai târziu după plecarea sovieticilor au fost înmormântați în centrul satului. Cel mai grav moment a venit când  comuniștii au preluat puterea. Locul de veci al celor doi soldați s-a transformat într-o cârciumă. Iancu Mihai a fost cel care a luptat până la final pentru înmormântarea acestora în cimitirul satului.

“La moment, i-au îngropat, mai degrabă i-au învelit cu gunoaie și buruiene, exact unde au căzut. Au fost în acel mormânt aproximativ 3 săptămâni. Vă închipuiți, 22 iulie, și trei săptămâni, e mijlocul lunii iunie. După ce au venit sovieticii iarăși, după data de 24 august 1994, oficialitățile noi au nivelat locul, iar în locul acestora a fost construit o cârciumă.”

Membrii Asociațiilor ”Ginta Latină „, și ”Faptă nu vorbă„ din Nisporeni doresc să construiască în centrul satului un monument în memoria caporalului Tihon Panaite și a fruntașului Mocanu Dumitru. Autorițățile locale se arată deschise pentru acest memorial, mai mult, au propus ca monumentul sovietic din fața primăriei să fie demolat și să fie înlocuit cu monumentul în cinstea ostașilor români.

 

 

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top