Actualități

Dionis Cenușă: Dacă UE ar lua o decizie inspirându-se din evaluările societății civile, atunci Moldova nu ar trebui să primească prima tranșă din asistența macro-financiară

Zilele acestea la Chișinău s-au aflat reprezențanții Misiunii Directoratului General ”ECFIN” din cadrul Comisiei Europene pentru a evalua îndeplinirea celor 10 condiții sectoriale pentru debursarea primei tranșe a asistenței macrofinanciare din partea UE.

Expertul Dionis Cenușă scrie, într-o analiză pentru IPN că, reprezentanții ”ECFIN” au solicitat și punctul de vedere al reprezentanților societății civile. Astfel, analiza subliniază că: ”Dacă UE ar lua o decizie inspirându-se din evaluările societății civile, atunci Moldova nu ar trebui să primească prima tranșă din asistența macro-financiară. Or, nici precondițiile politice și nici cele sectoriale nu sunt încă îndeplinite în totalitate și fără rezerve.

Din totalul de 10 condiții a Foii de Parcurs, 5 au fost realizate cu deficiențe, iar două nu au fost duse până la capăt. Astfel, doar 3 condiții sunt realizate fără defecte majore. Expertul subliniază că, în mod particular, este vorba despre asigurarea unei funcționări excelente a Autorității Naționale a Integrității, care trebuie să obstrucționeze instinctele coruptibile din sectorul public și politic. La fel, o atenție deosebită necesită activarea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, a cărei rol este esențial pentru a restitui maximul posibil din fraudele comise în sistemul bancar, dar nu numai.

Raportul de evaluare al experților UE urmează să fie publicat în februarie-martie, iar în baza lui va fi luată o decizie pozitivă sau negativă de acordare a primei tranșe a asistenței. Analiza atenționează că dacă va fi o evaluare negativă sau chiar parțial negativă, atunci vor exista sub-condiții punctuale și în eventualitate o evaluare repetată, deși de o anvergură mai mică. Aceasta ar putea împinge acordarea primei tranșe spre perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, adică finele lui 2018.

În concluzie, Dionis Cenușă scrie că UE trebuie să folosească slăbiciunile partidului de la guvernare și contextul electoral pentru a obține cât mai multe concesii și respectiv schimbări durabile pe partea de reforme. 

3 Comments

3 Comments

 1. Inga

  12 februarie 2018 at 13:04

  Care societate civila, cea homosexuala din care face parte si Dionis Cenusa?

 2. Vova

  12 februarie 2018 at 13:56

  Societățiel Civile, care bre, că acestea is cu tentă politică finanțate de nuștiu cine acolo!

  • mihail.

   12 februarie 2018 at 14:18

   De Topi, Usatii, acei doi fugarii. Iar acestea de aici au cazut in jocurile lor si linge pe toata suprafata.

Comentează

To Top