Diverse

Simte românește și vei fi premiat. Casa Regală a României a decorat un liceu din R. Moldova

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a conferit Decorația Regală „Crucea Casei Regale a României” Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău. Ceremonia oficială va avea loc pe 26 martie, la Palatul Regal din București.

Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” a fost înființat în anul 1990, printr-un ordin al Guvernului din 26 decembrie, în baza școlii Nr.1 se deschide Liceul Teoretic român-francez „Gh. Asachi”, acesta poartă numele poetului, prozatorului și dramaturgului român Gheorghe Asachi.

Liceul Teoretic „Gh. Asachi” cu studierea aprofundată a limbii franceze din Chişinău este cea mai veche unitate de învăţământ din republică, cu tradiție de peste 145 de ani, cât şi din perspectiva contemporană, care dezvoltă un demers educaţional, bazat pe valorile înaintaşilor. Instituția de învățământ a fost primul gimnaziu pentru fete inaugurat la data de 8 martie 1864. Aici învățau fetele nobililor, iar orele de artă erau predate de renumitul și principalul arhitect al Chișinăului, Alexandru Bernardazzi.

În 1944, gimnaziul pentru fete, cu numele „Regina Maria”, a devenit prima școală medie din stânga Prutului.

În 2006,  Ministerul Educației Tineretului și Sportului, a încercat să modifice denumirea liceului, din „liceu român-francez” în „liceu moldo-francez”, provocând proteste în rândul elevilor și cadrelor didactice. Aceștia au spart, cu ciocane si rangi de metal, panoul cu schimbarea denumirii de pe frontispiciul clădirii.

 

Sursa: infoprut.ro

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top