Actualități

Expert economic: Peste 70% din oamenii de afaceri dau mită, pentru a nu avea probleme

„Am avut contact direct cu peste 200 de companii din Republica Moldova. Oamenii de afaceri nu prea vor să vorbească despre acest subiect. Peste 70% din agenții economici spun că fără a plăti nu poți să faci absolut nimic în această țară. Tot peste 70% din ei spun că afacerile nu pot merge fără acest lucru. Doar plătind poți să rezolvi problema, iar atunci când îi întrebăm dacă au plătit vreodată, aceștia spun că, de fapt, nu au plătit niciodată. Corupția există, numai nu la mine”.

Astfel a comentat expertul economic Veaceslav Ioniță situația oamenilor de afaceri din Republica Moldova, făcând referire la un sondaj cu participarea a peste 500 de companii mici şi mijlocii, trei focus-grupuri în nord, sud şi centru, cu participarea a 70 de întreprinderi, precum şi interviuri în profunzime cu patronii altor nouă companii – toate efectuate de IDIS Viitorul timp de jumătate de an – a scos la iveală aspecte extrem de surprinzătoare ale modului cum e afectat mediul de afaceri din Republica Moldova de corupţie. Declarațiile au fost făcute pentru Europa Liberă.

„Oamenii nu prea vor să discute despre asta, chiar și în grupuri mici. Doar o discuție individuală, 1 la 1, ar putea rezolva această problemă. Chiar și atunci când nu au încălcat nimic, oamenii de afaceri preferă să plătească, numai să nu aibă probleme. În maxim 10% din cazuri, oamenii de afaceri se opun plăților”.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button