Actualități

Dodon vede regiunea transnistreană ca parte a R. Moldova, dar cu propriul Parlament

Igor Dodon vede regiunea transnistreană ca parte componentă a Republicii Moldova, dar cu propriul parlament, guvern, președinte și drapel, potrivit interviului acordat cotidianului „Nezavisimaia Gazeta”, citat de RIA Novosti. Preşedintele moldovean crede că, după reintegrarea regiunii separatiste din stânga Nistrului, la putere nu vor mai veni forțe prounioniste, care să promoveze ideea unirii cu România, transmite Deschide.md.

Toţi ştiu despre poziţia mea privind organizarea statală federativă. În realitate, nu contează cum se va numi asta: federaţie, autonomie ş.a.m.d. Contează ce anume va umple acest statut. Eu consider că toate împuternicirile pe care le are astăzi Transnistria trebuie să-i fie lăsate. Parlamentul, preşedintele, guvernul, drapelul. Şi din bugetul transnistrean noi nu trebuie să luăm nicio copeică. Noi trebuie să avem o organizare de stat comună, un sistem comun bugetar, bancar, o politică externă comună… Hotare comune“, a precizat el.

Dodon consideră că, “pentru unirea ţării, există două premise: neutralitatea, recunoscută de jucătorii internaţionali (la modul ideal – ca în Turkmenistan)“. “Şi încă una: noi trebuie să-i dăm Transnistriei dreptul la autodeterminare în cazul pierderii de către Moldova a suveranităţii sale. Deşi eu sunt convins că, după unificarea ţării, în Moldova nu va mai fi niciodată o putere unionistă [care pledează pentru unirea cu România – RIA NOVOSTI]“.

Dodon crede că “se poate ajunge la o înţelegere cu Tiraspolul, el are două scenarii: fie să devină o parte a Ucrainei, fie a Moldovei“. “Sunt convins că pentru Transnistria este mai bine să fie o parte a Republicii Moldova“.

Şeful statului a menționat că, în condițiile actualei majorități parlamentare, este cu neputinţă a întreprinde pași concreți în direcția reglementării problemei transnistrene – lucru care va fi implementat începând cu anul 2019, „când la putere va veni majoritatea pro-moldovenească”.

Deschide.md

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button