Actualități

Gas Natural Fenosa a pus în vânzare afacerea sa

Gas Natural a pus în vânzare afacerea sa în R. Moldova. Compania realizează în prezent o revizuire strategică a tuturor activelor sale de la intrarea fondului Statelor Unite GIP cu intenţia de a îmbunătăţi eficienţa şi de aceea este dispusă să se desprindă de acest activ, care a fost mai problematic în ultimii ani, scrie publicația spaniolă El Economista, pe 17 ianuarie, curent. Solicitat de Ziarul de Gardă, serviciul de presă al companiei nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informația, declarând că au luat cunoștință cu informația apărută în presa spaniolă și în curând vor reveni cu o reacție, transmite zdg.md

Operațiunea ar putea fi evaluată la peste 500 de milioane de euro, care se vor adăuga la cele circa 3.000 milioane pe care le-a obţinut deja pentru alte cesiuni în Columbia. Compania prevede să prezinte planul strategic la sfârşitul lunii februarie ori începutul lunii martie. Iniţial a fost fixată data de 28 februarie, însă nu este una definitivă, informează El Economista.

Compania Gas Natural Fenosa este prezentă în Moldova din anul 2000 şi prestează servicii pentru mai mult de 800 de mii clienţi, prin intermediul filialelor sale Red Union Fenosa şi Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, ce se dedică distribuţiei şi comercializării energiei electrice în centrul şi în sudul ţării, inclusiv şi în Chișinău.

Afacerea în R. Moldova include distribuţia reglementată a energiei electrice, ce reprezintă 70% din totalul ţării, şi comercializarea la tariful aceleiaşi. Compania spaniolă a menţinut la sfârşitul anului trecut contactele constante cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru a solicita tarife noi pentru distribuţia energiei electrice, ceea ce a provocat o creştere cu 14,2% pentru clienţi moldoveni.

Guvernul Moldovei şi Gas Natural Fenosa au ajuns la un acord la mijlocul anului 2016 pentru achitarea deficitului de tarif acumulat. Acordul recunoaşte un deficit până în anul 2015 şi plus dobânda în volum de 80 milioane euro, în legătură cu deprecierea monedei naţionale şi stabilea o perioadă de recuperare între anii 2017 şi 2020, scrie El Economisto. 

zdg.md

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button