ActualitățiExterne

Cât tupeu! Ocupanții strigă: “Provocare!” / Karasin reacționează la declarațiile lui Candu

Viceministrul afacerilor externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, a calificat drept provocare declarațiile autorităților moldovenești privind estimarea pagubei și înaintarea către Rusia a unei cereri de despăgubire pentru staționarea ilegală a armatei sale în Republica Moldova. Comentariile sunt făcute după ce președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a acuzat Rusia de încălcarea dreptului internațional și a anunțat intenția R. Moldova de a calcula pierderile provocate de prezența rusă în regiunea transnistreană timp de 25 de ani, care ar putea să se ridice la miliarde de dolari, transmite RIA Novosti, la care face trimitere IPN.

„La sfârșitul anului, datorită efortului comunității internaționale, al celor de la Tiraspol și Chișinău, au fost obținute soluții pozitive. Pe ele trebuie să ne concentrăm și nu pe astfel de apeluri provocatoare”, a declarat Grigori Karasin, comentând afirmațiile lui Andrian Candu. Oficialul rus a mai spus că declarații de acest fel prejudiciază operațiunea de menținere a păcii de la Nistru. Politicienii trebuie să înțeleagă că operațiunea de menținere a păcii a servit drept garant al dezvoltării Republicii Moldova și Transnistriei. Și acum continuă să fie garantul păcii. A mai spus Grigori Karasin.

Potrivit oficialului rus, astfel de probleme nu se rezolvă cu declarații răsunătoare de la tribune, ci treptat, prin acțiuni deliberate de atingere a scopurilor pe care și le pun părțile implicate în reglementarea transnistreană.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a promovat o inițiativă potrivit căreia Republica Moldova urmează să angajeze o companie juridică internațională care ar urma să estimeze pagubele financiare cauzate de prezența militară a armatei ruse în stânga Nistrului, fără acceptul autorităților constituționale ale țării.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button