Actualități

VIDEO | Cui dăm primăria?

Navigând fără țintă pe internet, în weekend, am dat peste un spot publicitar nostim. Unul dintre cele mai bune realizate în Moldova de la est de Prut. Nici nu e de mirare, atâta vreme cât protagonist al acestui filmuleț genial este maestrul Ion Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Poate vă amintiți clipul, este cel în care celebrul artist interpretează rolul unui candidat la fucția de primar și a fost difuzat în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2015.

Un candidat care, lansat în cursa electorală, pune cărămizi, conduce utilaje de reparat drumurile, ține discursuri înflăcărate la radio și televiziune despre cum va arăta localitatea în mandatul său. Dincolo de umorul fantastic al eroilor spotului, care își propunea să arate alegătorilor cât de ușor pot fi păcăliți de demagogie și populism ieftin, finalul însă m-a făcut să izbucnesc în hohote de râs. O întrebare retorică trona peste ultimele cadre ale filmulețului: „Cui dăm Primăria?”.

La doi ani și jumătate de când a fost pusă această interogație, ea sună mai ridicol ca oricând, după ce, la Chișinău, răspunsul la întrebare a fost dat, nu de alegători, pe votul cărora băieții „deștepți” de la Chișinău au urinat cu boltă, ci de un singur om. Toată bulibășeala alegerilor, cu campania electorală, cu mobilizarea la vot a cetățenilor, cu tot, a fost praf în ochi, iar milioanele de euro cheltuite s-au transformat în hârtie igienică pentru diareea de putere a unui singur om. Care a pus în fotoliul de primar o sorcovă din colecția personală, al cărei singur test electoral s-a soldat cu o revelație. Aceea că nici neamurile și vecinii ei nu au încredere în ea.

E ca și cum dumneavoastră, asistând din tribune la o competiție sportivă, ați fi invitat să urcați pe cea mai înaltă treaptă a podiumului pentru a primi medalia de aur la festivitatea de premiere. Paradoxurile însă nu se opresc aici. În menajeria politicii moldovenești nu se aude niciun sunet de împotrivire. Dacă în ceea ce-l privește pe futilul Igor Dodon lucrurile sunt clare, el nu poate merge nici la toaletă fără să ridice două degete și să ceară permisiunea coordonatorului, nu am auzit nici PAS de mieunat, și, DA, nicio formă sau Platformă civică de lătrat… Ca să nu mai vorbim de activiști și onegiști, cei care umblau cu bolobocul să verifice dacă dalele pistelor de bicicliști, vitale nivelului de trai în capitală, sunt aliniate perfect cu Ursa Mică și constelația Orion.
Mai credeți că este o exagerare atunci când se afirmă că republica de lângă Moldova este, nu de ieri, nu de azi, o caricatură statală, ai cărei lideri își torturează concetățenii pentru a-i transforma într-o turmă de oi, bună de mânat acolo unde vor ei? Un simulacru penibil în care alegerile libere pot fi substituite cu flatulațiile sau bufeurile unui singur om? Sau că miorlăitorii ocazionali de pe banca de rezerve a Opoziției pot schimba în bine viața moldovenilor? Vise stataliste plăcute, atunci!

Și acum, în loc de epilog. Ieri s-a dat publicității topul administrațiilor locale performante din România. Primele 10 orașe din România au o medie de investiții pe cap de locuitor de aproape 2000 de euro în ultimii 8 ani. Chișinăul e undeva la 130 de euro, de 15 ori mai puțin. Edilii români – aleși, nu numiți de baroni locali – nu se ocupă cu tăierea brazilor din curți de grădinițe, nu fac pe șefii în fața subalternilor și nu se îmbrățișează cu cetățenii din piețe și oboruri, la sugestia komsomoliștilor pe stil nou. Chișinăul, cu certitudine, ar fi între primele 10 orașe ale României Mari. Și pentru că tot am vorbit mai devreme despre întrebări retorice, las și eu una aici: Cum credeți că ar arăta infrastructura Chișinăului după investiții de două miliarde de euro, dacă ar fi o localitate a României?

Cui dăm primăria?

#Verbe cu Valentin BudaCui dăm primăria?www.privesc.euMoldtelecom – poziția 22StarNet – poziția 36ARAX – poziția 24Sun Communications – 159

Publicată de 10tv.md pe Marţi, 23 ianuarie 2018

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button