Actualități

Filip la Abu Dhabi încearcă să ”vândă” șeicilor arabi avantajele cooperării economice cu Republica Moldova

Primi-ministrul Pavel Filip, însoțit de mai mulți miniștri din guvern, se află în aceste zile la Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite. Premierul a avut întrevederi cu Prințul moștenitor al Abu Dhabi, Alteța sa Șeicul Mohammed bin Zayed, vice-comandant suprem al forțelor armate ale EAU și cu  cu premierul, vicepreşedintele și conducătorul orașului Dubai, Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, transmite direcția comunicare și protocol a Guvernului. 

Din discuțiile lui Filip cu oficialii de la Abu Dhabi se distinge dorința de a convinge șeicii arabi să contribuie la dezvoltarea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite și liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii statului moldovenesc.

Delegația moldovenească a comunicat despre faptul că, în martie, Republica Moldova a scos regimul de vize pentru cetățenii EAU, iar ca răspuns și-ar dori același lucru și pentru cetățenii modoveni. Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum a menționat că în prezent se studiază posibilitățile anulării vizelor pentru diplomații moldoveni, după care acest proces urmează să fie extins și pentru restul cetățenilor.  

Promisiuni privind eliminarea vizelor în Emiratele Arabe Unite pentru cetățenii Republicii Moldova s-au dat și în iulie 2017 la Chișinău, atunci când ministrul Afacerilor Externe şi Cooperarii Internaţionale al Emiratelor Arabe Unite, Şeicul Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, a vizitat Republica Moldova. 

Discuțiile au continuat și pe subiectul legat de operarea zborurilor directe între Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite. După reluarea curselor dintre Chișinău și Dubai în noiembrie 2017, există premize pentru operarea de curse low-cost, compania Fly Dubai anunțând că este interesată să lanseze din martie 2018 curse directe Dubai-Chișinău.

Totodată, în timpul Pavel Filip și-a reiterat invitația pentru companiile emirateze să participe la procesul de privatizare din Republica Moldova, subliniind că autoritățile de la Chișinău sunt interesate de sporirea investițiilor în domeniul aviației, IT, al agriculturii și cel al serviciilor financiare. În acest sens, părțile au convenit asupra organizării unor forumuri de afaceri în EAU și R. Moldova.

De asemenea, oficialii au făcut un schimb de opinii despre participarea Republicii Moldova la Expoziția Dubai Expo2020, precum și privind organizarea în 2018 a unui Forum investițional, cu genericul „Discover Moldovan investment opportunities” în EAU.

Balanța comercială dintre Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite până în noiembrie 2017 este de 626.40 mii de USD, cu o pondere de 0,1% la export și 0,04% la export. Republica Moldova are stabilite realții diplomatice cu Emiratele Arabe Unite din 1995. 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button