Actualități

VIDEO | PL CONDAMNĂ poziția lui Igor Dodon față de localitățile care au semnat pentru Unire

Liberalii condamnă poziția președintelui Igor Dodon, care a cerut instituțiilor de stat să intervină în cazul localităților care au semnat public pentru unirea cu România. Potrivit președintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, Igor Dodon încurajează separatismul și dorește federalizarea Republicii Moldova. Liberalii au solicitat deputaților să inițieze un referendum pentru revocarea șefului statului, transmite IPN.

Mihai Ghimpu susține că Igor Dodon a început să-i intimideze pe aleșii locali pentru faptul că aceștia și-au spus punctul de vedere într-un stat democratic, unde fiecare poate să-și manifeste liber voința politică și îndeamnă alte localități să facă același lucru. Declarația președintelui vine să stranguleze această democrație. Mihai Ghimpu spune că Igor Dodon este cel care încalcă foarte des Constituția și trebuie pedepsit.

Valeriu Munteanu, vicepreședinte PL, a declarat că în lupta cu unionismul Igor Dodon este ajutat, într-un mod sau altul, de partidul de guvernământ. El i-a încurajat pe reprezentanții autorităților locale să-și manifeste poziția, prin declarații sau sub o altă formă, inclusiv în spațiul public. PL le promite asistență juridică gratuită reprezentanților autorităților publice locale care vor fi discreditați de Igor Dodon.

Totodată, Liderul PL îl acuză pe Dodon că a încălcat de nenumărate ori Constituția și solicită deputaților din Parlament să se consolideze și să inițieze demisia președintelui.

Câteva sate din Republica Moldova au semnat un document simbolic de unire cu România. Primele au fost satele Parcova și Fântâna Albă, în data de 24 ianuarie. Exemplul a fost urmat de Feștelița din Ștefan-Vodă, comuna Opaci din Căușeni, Ruseștii Noi, Bardar, Ulmu și Văsieni din raionul Ialoveni.

Președintele a solicitat rapoarte de la instituțiile abilitate: SIS, MAI, Procuratura Generală și a dispus convocarea Consiliului Suprem de Securitate, pentru a lua atitudine cu privire la acțiunile îndreptate, potrivit șefului statului, împotriva suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Publicată de Mihai Ghimpu pe Joi, 1 februarie 2018

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button