Actualități

Grigore Vieru – poetul renașterii naționale a fost omagiat la Chișinău

Degeaba a venit libertatea dacă frații nu se cunosc între ei. Fac parte din elită prin faptul că vorbesc, gândesc şi simt româneşte, spunea marele poet al tuturor românilor, Grigore Vieru. Astăzi ar fi împlinit 83 de ani, iar cu această ocazie, asociațiile unioniste, prieteni, membri ai familiei și copii i-au închinat gânduri de omagiu și au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Chișinău. Suntem mai săraci fără Vieru, au declarat cei prezenți la eveniment.

Poetul basarabean, Grigore Vieru, cel care a promovat limba română, adevărul şi valorile naţionale, ar fi împlinit astăzi, 14 februarie, 83 de ani. “Eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul”, spunea artistul care a luptat pentru reîntregire. Tinerii au datoria de a dovedi lumii întregi că suntem o țară și vom urma calea începută de Grigore Vieru.

Asociațiile unioniste, membre ale Alianței pentru Centenar i-au adus un mesaj marelui poet, Grigore Vieru și au depus flori la bustul artistului de pe Aleea Clasicilor.

Printre cei care i-au adus omagiu marelui poet al neamului românesc se regăsesc, soția și feciorul lui Grigore Vieru, poeți, scriitori și prieteni ai poetului, precum și tineri și elevi. Cei care s-au adunat la bustul regretatului poet au recitat poezii, au fredonat cântece și au depus flori.

Cei mici, prezenți la eveniment eu elogiat opera lui Vieru. Lia Matei, elevă în clasa a 7-a la liceul Dante Aligheri, ne-a mărturisit că ea a crescut pe versurile marelui poet român, Grigore Vieru. Înainte de somn, mama îi recita poezii pentru a putea adormi.

Celebrul poet, Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935 în localitatea Pererîta din nordul ţării şi a fost unul dintre iniţiatorii mişcării de eliberare naţională a basarabenilor. Poetul a fost deţinător al Diplomei de Onoare Andersen, cea mai importantă distincţie internaţională pentru literatura pentru copii. De asemenea, a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În cinstea și memoria acestuia, mai multe şcoli din întreaga țară, precum și un bulevard din municipiul Chișinău îi poartă numele.

https://youtu.be/XMGCo34DW34

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button