Actualități

Două țări salvează Ucraina și Republica Moldova de monopolul rusesc

Autorităţile ucrainene au anunţat duminica aceasta că au remediat penuria de gaz din ţară după refuzul Rusiei de a-şi relua livrările, situaţie care a suscitat îngrijorarea europenilor, în plin val de frig.

Avem o creştere netă a livrărilor de gaz din UE, din Polonia, Slovacia şi Ungaria”, a subliniat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko într-o postare pe contul său de Twitter. „Penuria a fost în totalitate depăşită”, a continuat Poroşenko, adăugând că Ucraina are acum „suficient gaz în depozite” pe lângă propria sa producţie şi importuri, conform blacknews.ro.

Ucraina a cerut vineri locuitorilor săi să reducă consumul pentru încălzire, şcolilor să rămână închise, iar uzinelor să-şi reducă ritmul, după decizia de ultim minut a gigantului rus Gazprom de a-şi suspenda livrările de gaz, declanşând astfel un nou „război al gazului” cu ţara vecină.

Această decizie a Gazprom a intervenit după un verdict al Curţii de Arbitraj de la Stockholm, care îi ordona grupului rus să plătească 2,56 de miliarde de dolari operatorului de gaz ucrainean Naftogaz, pentru a închide toate litigiile lor. Acest verdict a provocat furia Gazprom, care a refuzat să-şi reia livrările şi a declarat că vrea pur şi simplu să rupă contractul său cu Kievul, în vigoare până în 2019.

Pentru a compensa absenţa de gaz rusesc, Ucraina a semnat de urgenţă un contract de livrare cu grupul polonez PGNiG. Însă Comisia Europeană, pe care Kievul a solicitat-o să joace rolul de mediator, a avertizat că este dificil pentru ţările europene să aprovizioneze Ucraina, dat fiind propriile lor necesităţi, cu precădere crescute din cauza valului de frig actual.

Recent, Transgaz România a câștigat licitația de privatizare a Moldvestransgaz, compania de transport al gazelor din R. Moldova care se ocupă de construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, scrie deschide.md. Preţul iniţial de vânzare a Vestmoldtransgaz este de 180 de milioane de lei moldoveneşti (9 milioane de euro), iar cumpărătorul va avea obligaţia de a investi în companie 93 de milioane de euro în următorii 2 ani.

În 2016, Transgaz a proiectat gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău cu un ajutor nerambursabil acordat României de către UE. Gazoductul va avea o lungime de 119 kilometri şi va fi dat în exploatare la finalul anului 2018, cel târziu la începutul lui 2019, adică aproape de momentul când contractul Moldovei cu Gazprom se va încheia şi când ruşii ar dori să oprească sau să limiteze tranzitul gazelor prin Ucraina, scrie adevărul. În prezent, rețeaua de transport a gazului din RM este deținută în realitate de Gazprom, iar centralele producătoare de curent electric care funcţionează cu gaz sunt amplasate în Transnistria.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button