MAGAZIN

Babuc, întrevedere cu președintele executiv al Institutului Francez

 Monica Babuc, Ministrul Culturii, a avut o întrevedere cu Bruno Foucher, preşedintele executiv al Institutului Francez. Cu această ocazie oficialii au discutat despre dezvoltarea colaborării culturale moldo-franceze, în special prin extinderea programelor francofonice.

La începutul întrevederii, Monica Babuc a evidențiat importanța unei bune colaborări cu statul francez, subliniind implicarea activă în viața culturală a ambasadorului Franţei în Republica Moldova, Pascal Vagogne, cel care era și el prezent la întrevedere. În context, ministrul Culturii enumerat proiectele comune lansate în domeniul valorificării patrimoniului cultural național și asistența acordată în cadrul Programului “Europa Creativă”.

Demnitarul francez, la rândul său, și-a manifestat deschiderea pentru extinderea ariei de cooperare între aceste două țări prin oportunitățile pe care le au actorii culturali de a participa la programele francofoniei, în special programele de stagiere și învățare a limbii franceze. Foucher a declarat că francofonia este în continuă dezvoltare, menționând că limba franceză reprezintă un spaţiu lingvistic favorabile schimburilor culturale.

Un alt subiect discutat a vizat aspectul economic tot mai evident al domeniului culturii, făcând referire în mod special la dezvoltarea industriilor culturale care pot crea noi locuri de muncă și contribui la ridicarea nivelului de trai.

De asemenea, cele două părțile au abordat mai multe aspecte ce vizează domeniul cinematografiei, Franța bucurându-se de o școală foarte bună în cinematografie și un bogat tezaur cinematografic. Monica Babuc a vorbit despre acțiunile inițiate de Ministerul Culturii  în vederea reanimării domeniului, remarcând aprobarea recentă de către Guvern a Regulamentului de finanțare a cinematografiei în Republica Moldova.

În finalul discuțiilor, ministrul Culturii a lansat o invitație omologului său francez de a face o vizită în Republica Moldova.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button