ActualitățiIMPORTANTE

DOC | Artiști emeriți îi cer lui Dodon SĂ-I ÎNTOARCĂ cetățenia lui Traian Băsescu

Urmare a retragerii cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu, fost președinte al României și președinte de onoare al Partidului Unității Naționale, un grup de intelectuali din Republica Moldova îi adresează președintelui Igor Dodon o scrisoare deschisă prin care solicită anularea deciziei de retragere a cetățeniei Republicii Moldova. Scrisoarea deschisă este inițiativa intelectualilor semnatari.

Printre semnatari se găsesc presonalitățile Nicolae Botgros, Eugen Doga, Surorile Osoianu și multe alte personalități marcante.

Domnule Președinte Igor Dodon,

 

A trecut peste un an de zile de când, printr-un abuz de drept și funcție, ați retras în mod imoral cetățenia domnului Traian Băsescu, fost președinte al României.

Într-o țară în care noțiunea de justiție a fost compromisă, iar dumneavoastră vă permiteți să amenințați judecătorii, este puțin probabil ca domnul Traian Băsescu să-și găsească dreptatea în instanțele judecătorești.

În calitatea noastră de intelectuali ai acestei țări, nu dorim să intrăm în polemici juridice sterile, ci doar să vă amintim că președintele Nicolae Timofti i-a acordat cetățenia domnului Traian Băsescu datorită lucrurilor excepționale pe care domnia sa le-a făcut în favoarea cetățenilor Republicii Moldova. Cu siguranță, domnule președinte Igor Dodon, vă amintiți că în 2005, când Rusia a interzis importul de vin din Republica Moldova, domnul Traian Băsescu, pe atunci președinte în funcție al României, a deschis piața românească pentru vinul moldovenesc, contribuind în acest fel la reducerea pierderilor suferite de către producătorii noștri.

Fără îndoială, domnule Dodon, vă amintiți de inundațiile din anul 2010, când sate întregi au fost afectate de stihiile naturi. Și atunci domnul Traian Băsescu, în calitate de președinte al României, a trimis echipaje ale instituțiilor românești pentru a ajuta la îndepărtarea efectelor inundațiilor. Cunoscut dumneavoastră, domnule Igor Dodon, ca și tuturor cetățenilor noștri, este faptul că sub președinția lui Traian Băsescu, statul român, din banii poporului român, a oferit un ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro Republicii Moldova.

Este un lucru știut și de dumneavoastră, domnule Igor Dodon, că din banii acordați de președintele Băsescu s-au reconstruit casele din satul Cotul Morii distruse de inundații, oferind în acest fel un acoperiș deasupra capului cetățenilor Republicii Moldova ce rămăseseră sub cerul liber cu copii în brațe. Nu ne îndoim, domnule Igor Dodon, că ați fost informat despre modul în care, din acel împrumut nerambursabil oferit din dispoziția președintelui Traian Băsescu, s-au renovat în Republica Moldova peste o mie de grădinițe, inclusiv în Sadova, satul în care v-ați născut, grădiniță la a cărei inaugurare ați participat.

Suntem convinși, domnule Igor Dodon, că sunteți la curent cu zecile de mii de burse pe care România, sub conducerea aceluiași președinte al României, Traian Băsescu, le-a oferit tinerilor din Republica Moldova, pentru a da șansa tinerilor noștri să beneficieze de diplome recunoscute pe întreg mapamondul. De asemenea, vă este cunoscut, domnule Igor Dodon, faptul că România, condusă de același președinte Traian Băsescu, a oferit posibilitatea cetățenilor Republicii Moldova să lucreze în mod legal în Uniunea Europeană, prin acordarea cetățeniei române la peste 750 de mii dintre ei, inclusiv la 6 deputați PSRM.

Cunoașteți domnule Igor Dodon, la fel cum știu toți cetățenii noștri, rolul hotărâtor pe care președintele Traian Băsescu l-a jucat în semnarea Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și mai ales rolul jucat de Traian Băsescu în liberalizarea regimului de vize. Date fiind aceste lucruri vă solicităm anularea decretului prin care i-ați retras cetățenia Republicii Moldova domnului Traian Băsescu, fost președinte al României.

Întoarceți domnului Traian Băsescu cetățenia Republicii Moldova și dovediți cetățenilor Republicii Moldova că nu vă temeți de Traian Băsescu. Neanularea decretului prin care l-ați lipsit pe domnul președinte Traian Băsescu de cetățenia Republicii Moldova este un act inamical îndreptat nu împotriva lui Traian Băsescu , ca individ, ci este o măsură împotriva României, țara care ne-a fost și ne este întotdeauna alături.

Semnatari:

Amintim că, la data de 22 ianuarie 2018, Judecătoria Chișinău a respins cererea lui Băsescu privind anularea decretului de retragere a cetățeniei.

Traian Băsescu a afirmat că acesta este o decizie judecătorească pe care o respectă. În aceeași zi, avocatul lui Băsescu a contestat decizia Judecătoriei la Curtea de Apel. 

Totodată, avocatul lui Traian Băsescu, Andrei Bivol, a făcut declarații exclusive în cadrul emisiunii „Știrea Zilei” cu Dorin Galben de la 10TV. Andrei Bivol explică în detalii scăpările lui Igor Dodon în procedura de retragere a cetățeniei lui Traian Băsescu.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button