ActualitățiRomânia

VIDEO. Guvernul României a finanțat renovarea grădiniței din satul Zastânca, raionul Soroca

Micuții din satul Zastânca, raionul Soroca, au parte de condiții mai bune la grădiniță, datorită Guvernului României, care a renovat sediul instituției preșcolare. La grădinița-creșa Albinuța a fost schimbat sistemul de încălzire, geamurile, acoperișul și s-a făcut izolarea termică a clădirii. Mai mult, autoritățile au construit o anexă și au deschis o grupă creșă. Pentru renovarea acestei instituții preșcolare, Guvernul României a alocat peste 1,6 milioane de lei moldovenești.

65 de micuți din cadrul grădiniței-creșe Andrieș vor avea parte de condiții la standarde europene. Din fondurile alocate de executivul de la București au fost instalate uși și geamuri noi, au fost efectuate lucrări în interiorul și exteriorul grădiniței. De asemenea, au fost reparate sistemele de apă și canalizare interioară, sistemul electric și cel de ventilare. Grădinița de copii din localitatea Zastânca a fost dotată cu mobilier pentru grupe, echipament pentru teren de joacă și pavilioane. La inaugurarea instituției preșcolare a fost prezent şi ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniță.

Lucrările au fost realizate în două etape, în prima fază a fost reparat blocul central, iar în cea de-a doua anexa, care astăzi găzduiește grupa creșă. Pentru reparaţia capitală a instituţiei au fost alocate 1,5 milioane de lei din banii nerambursabili oferiţi de Guvernul României.

Angajații instituției recunosc că cea mai mare problemă era lipsa spațiului. Acum, cu ajutorul financiar al statului Român, totul s-a schimbat în bine, iar micuții pot fi educați într-un cadru european.

Concluzia evenimentului și a lucrărilor desfășurate a făcut-o chiar una dintre micuțele care frecventează grădinița creșă – Andrieș. Evenimentul din satul Zastânca a culminat cu o horă, în cadrul căreia s-au încins toți cei prezenți.

Grădinița din Zastânca este frecventată de 65 de copii. Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, statul român a alocat 26 de milioane. De aceste fonduri au beneficiat peste 900 de grădinițe. În alte 70 de instituții preșcolare lucrările de reparație sunt în toi, iar inaugurarea acestora va avea loc până la sfârșitul anului 2018.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button