ActualitățiRomânia

100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. George Ivaşcu: Visele pot deveni realitate

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, a adresat marţi, la un secol de la unirea Basarabiei cu România, un mesaj de speranţă într-un viitor european comun tuturor românilor, de pe ambele maluri ale Prutului, subliniind că visele pot deveni realitate, scrie agerpres.ro.

Cu ocazia aniversării centenarului unirii Basarabia cu România, adresez, în calitate de ministru al culturii şi identităţii naţionale, tuturor românilor, de pe ambele maluri ale Prutului, speranţa într-un viitor european comun şi certitudinea, adeverită de strămoşii noştri, că visele pot deveni realitate. Este suficient, pentru început, doar să credem în ele“, afirmă Ivaşcu, în mesajul transmis de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Ministrul Culturii evocă decizia din urmă cu 100 de ani a Sfatului Ţării din Basarabia, care a “confirmat, la modul absolut, o realitate istorică indubitabilă: apartenenţa la naţiunea română a populaţiei din Moldova de Est“.

În urmă cu fix o sută de ani, la ora locală 16,15, se deschidea oficial şedinţa cu nr. 63 a Sfatului Ţării din Basarabia, convocată pentru data de 27 martie 1918, sub preşedinţia lui Ion Inculeţ, vicepreşedinţia lui Pantelimon Halippa şi secretariatul lui Ion Buzdugan. Pe ordinea de zi, un singur punct: unirea Basarabiei cu România. Decizia organului reprezentativ suprem din Basarabia a confirmat, la modul absolut, o realitate istorică indubitabilă: apartenenţa la naţiunea română a populaţiei din Moldova de Est. De altfel, încă de la momentul deschiderii solemne, în noiembrie 1917, a Sfatului Ţării, pe palatul acestuia a fost arborat steagul tricolor român, iar corul catedralei arhiepiscopale din Chişinău a intonat ‘Deşteaptă-te române’ şi ‘Pe-al nostru steag e scris unire‘”, spune George Ivaşcu.

El aminteşte că unirea Basarabiei cu România a avut loc “în condiţii extrem de vitrege“, dar afirmă că, “şi în cele mai grele circumstanţe istorice, visele se pot îndeplini şi nu trebuie să renunţăm niciodată la a crede în ele”.

Chiar dacă unirea Basarabiei cu România a avut loc în această atmosferă de sărbătoare naţională, totuşi, condiţiile istorice de acum 100 de ani au fost extrem de vitrege, oricum, infinit mai grele decât cele de astăzi, când România are solide garanţii de dezvoltare şi de securitate euro-atlantice. Să nu uităm că unirea Basarabiei cu România a fost consumată în contextul în care ţara noastră era parţial ocupată şi se găsea înconjurată din toate părţile de inamici care ameninţau direct existenţa statului. De aceea, realizarea naţiunii române, de pe ambele maluri ale Prutului, a fost cu atât mai meritorie la 27 martie 1918 şi trebuie să reprezinte, pentru viitor, un model de urmat. Aşadar, chiar şi în cele mai grele circumstanţe istorice, visele se pot îndeplini şi nu trebuie să renunţăm niciodată la a crede în ele. Închei cu urarea prim-ministrului Marghiloman, adresată deputaţilor Sfatului Ţării: Trăiască România una şi nedespărţită“, se mai arată în mesajul ministrului Culturii, George Ivaşcu.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button