ActualitățiRomânia

România înregistrează cel mai scăzut nivel al şomajului din ultimii ani

România înregistrează cel mai scăzut nivel al şomajului din ultimii ani şi înregistrează o creştere economică peste media Uniunii Europene, însă aceasta se se bazează mai ales pe consum şi pe împrumuturi.

Raportul de ţară al Uniunii Europene pentru România arată că inegalităţile sociale persistă, iar deficitul bugetar riscă să nu se poată încadra în ţinta de 3% din PIB.

România are cel mai redus şomaj din ultimii 20 de ani, însă se confruntă cu probleme de disponibilitate a forţei de muncă şi cu un risc ridicat de sărăcie pentru categoriile vulnerabile, iar investiţiile sunt ineficiente. În același timp, rata investițiilor este mai mare decât media din UE, fiind de aproape 23% din PIB.

Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că România a înregistrat cifre economice bune, însă recunoaşte că trebuie acţionat în direcţia transferului dinspre consum spre investiţii în privinţa motoarelor de creştere economică.

Consumul reprezintă principalul element de creştere, şi asta trebuie să se schimbe obligatoriu şi pe termen cât mai scurt. Felul în care strategia este definită, planul de măsuri din planul de guvernare arată foarte clar că asta este direcţia”, a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul a menționat că se acţionează atât în direcţia impulsionării investiţiilor publice, inclusiv prin simplificarea procedurilor de achiziţii publice, cât şi în direcţia conturării unui cadru prietenos pentru investiţiile private.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button