ActualitățiExterneMAGAZIN

LIVE // A 11-a zi de protest, Erevan, Armenia, nesupunere civică

Peste 230 de protestatari și doi parlamentri au fost reținuți de poliția care încerca să disperseze manifestațiile „neautorizate”.

Liderul protestelor de la Erevan, parlamentarul de opoziție Nikol Pașinian, a fost reținut de poliție la scurt timp după eșecul întâlnirii sale cu premierul Serj Sarkisian. Cu toate acestea, protestele împotriva premierului au continuat, iar zeci de mii de oameni s-au adunat duminică seară în centrul capitalei armene pentru a cere demisia lui Sarkisian.

Duminică dimineață, premierul armean Serj Sarkisian a părăsit întâlnirea cu liderul protestelor Nikol Pașinian după mai puțin de cinci minute, acuzâd opoziția de „șantaj”.

Pașinian a dechis întrevederea, care avea loc într-un hotel din oraș, cu afirmația că a venit să discute „demisia” premierului.

În replică, Sarkisian a spus că „aici nu este vorba de un dialog, ci de șantaj”, iar înainte de a pleca i-a spus liderului opoziției că în Parlament reprezintă numai „șase sau șapte” la sută din electorat, așa că nu este în poziția de a vorbi în numele întregii țări.

Protestele au izbucnit în 13 aprilie, după de Parlamentul l-a ales cu o majoritate de 76 de voturi la 17 pe fostul președinte Serj Sarkisian în funcția de premier. Sarkisian a condus Armenia din 2008, când țara avea un sistem prezidențial.

În 2015 s-a trecut prin referendum la un sistem parlamentar în 2015, iar funcția de președinte a devenit una reprezentativă.

Sarkisian, care nu mai putea candida la un nou mandat prezidențial după ce a fost președinte de două ori consecutiv, a preluat funcția de premier, invocând faptul că este liderul celui mai puternic partid parlamentar. (IG)

Sursa: europalibera.org

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button