ActualitățiExterne

Țara care ar putea introduce sancțiuni pentru cei care difuzează știri false despre vreme

Directorul Asociației Meteorologice din Egipt, Dr. Ahmed Abdel-Al, a anunțat că pregătește o lege prin care să interzică orice informație despre vreme care nu este autorizată.

Într-un interviu televizat, el a afirmat că actul normativ urmărește sancționarea oricărei persoane „care vorbește despre meteorologie, care folosește un dispozitiv neautorizat în acest scop sau care oferă informații ce ar putea produce neînțelegeri”, informează The Guardian.

Asociația Meteorologică din Egipt (EMA) este singurul organism care oferă informații despre vremea din țară. Prin această măsură, mass-media se confruntă cu noi presiuni, fiind acuzată frecvent că difuzează știri și reportaje false. Cu toate acestea, sunt rare momentele în care buletinele meteo s-au dovedit a fi false.

Ocazional, buletinele meteo au devenit politice; un astffel de caz s-a înregistrat în 2015, când Ministerul egiptean de Interne a susținut că inundațiile din Alexandria nu au fost cauzate de infrastructura deficitară, ci de membrii grupării interzise Frăția Musulmană, care ar fi blocat conductele cu ciment.

În contextul anunțului privind acest act normativ, Timothy E.Kaldas, de la Institutul Tahrir pentru Politici din Orientul Mijlociu, a precizat: „Indiferent dacă această lege va afecta sau nu pe cineva, reflectă viziunea guvernului conform căreia are dreptul să reglementeze orice informație, chiar și pe acelea care ar trebui să fie apolitice și bazate pe analiză științifică.”

În luna martie, anchetatorii egipteni au deschis o linie telefonică la care cetățenii pot raporta orice știre falsă care apare în presă. Totodată, Parlamentul egiptean a aprobat o lege împotriva infracțiunilor cibernetice, care le oferă autorităților dreptul de a bloca sau închide orice site care „pune în pericol” economia sau securitatea națională a Egiptului. Începând din mai 2017, cel puțin 497 de site-uri au fost blocate.

Egiptul s-a confruntat, în ultimele săptămâni, cu episoade de vreme extremă, printre care ploi torențiale și furtuni de nisip. Rezidenții cartierului New Cairo au intrat în panică, după ce infrastructura a fost afectată de ploile torențiale, care au transformat străzile în râuri. Oficialii din cadrul Autorității Administrative de Control au fost acuzați că au fost slabi pregătiți pentru condițiile meteorologice.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button