Actualități

Transelectrica România, gata să investească în Republica Moldova. CONDIȚIILE

În cazul în care guvernul din Republica Moldova va opera modificări legislative pentru a acorda posibilitatea privatizării transportatorului energetic, compania Transelectrica România este interesată să devină acționar majoritar la Moldoelectrica.

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Transelectrica a luat în discuție și aspectul interconectării rețelelor de transport de energie dintre România și Republica Moldova, conducerea companiei furnizând câteva informații cu privire la stadiul cooperării în domeniu dintre entitățile de profil de peste cele două maluri ale Prutului, scrie profit.ro.

„Probabil că ne vom duce și noi în R. Moldova, dar în aceleași condiții în care s-a dus și Transgaz”, a declarat Corina Popescu, directorul general al Transelectrica, precizând că este vorba despre cumpărarea pachetului majoritar de la societatea de profil din Republica Moldova.

Transelectrica are constrângeri de reglementare și nu poate investi în partea de producție și distribuție, asfel încât singura țintă a unei eventuale preluări este compania Moldoelectrica, transportatorul energetic din Republica Moldova. În prezent, însă, legislația împiedică autoritățile de la Chișinău să facă privatizarea, dar acum este în lucru un proiect care să permită o astfel de tranzacție.

Sursa citată mai precizează  că cineva din România, chiar fost angajat al Transelectrica, este în prezent consilier al premierului din Republica Moldova Pavel Filip și sunt șanse ca modificările necesare să fie operate.

Din punct de vedere tehnic, interconectarea se poate face prin investiții la Moldoelectrica și nu există impedimente, chiar dacă în prezent sistemul energetic din Republica Moldova este echilibrat cu cel din Ucraina și din Federația Rusă.

Deja Republica Moldova a semnat Cartea Albă privind viitorul Europei” care angajează orice stat membru își asumă la nivel de guvern să respecte investițiile realizate de entități ale altor țări semnatare. Moldoelectrica ar avea nevoie de investiții în sisteme de protecție și sisteme de automatizare pentru a putea realiza conectarea sincron la sistemul energetic al Uniunii Europene, iar Transelectrica deja oferă suportul tehnic și consultanța legislativă necesare acestui obiectiv.

Efortul este ca Moldoelectrica să devină compatibilă cu Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem pentru Energie ENTSO-E. „Suntem deja ambasadorii Republicii Moldova pentru interconectarea sincron, inferent dacă vom fi acționar sau nu”, a declarat directorul general Popescu.

Transelectrica ar merge pe căi bătătorite.

Deja două entități relevante au investit în Republica Moldova, devenind acționari majoritari ai unor companii importante pe malul estic al Prutului.

Astfel, Banca Transilvania deține 44,6% din acțiunile Victoriabank, a 3-a cea mai mare bancă din Republica Moldova și, împreună cu BancaEuropeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va controla 72,19% din acțiunile Victoriabank.

De asemenea, la sfârșitul lunii februarie a acestui an, compania românească Transgaz a câștigat licitația de privatizare a Întreprinderii de Stat Moldvestransgaz, iar contractul a fost semnat la finalul lunii martie 2018.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button