MAGAZIN

Centenarul Marii Uniri: Avram Iancu şi Ion Lazarenco au înotat împreună 100 de km pe Prut

Înotătorii Avram Iancu şi Ion Lazarenco Tiron au plecat înot vineri, 25 mai, pe ultimii o sută de kilometri ai râului Prut, pentru a marca astfel împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918, startul în această cursă, intitulată “Umăr la umăr pentru o istorie comună”, fiind dat din localitatea Oancea, judeţul Galaţi.

Evenimentul a început la ora 10,00, la căminul cultural din Oancea, după care cei doi înotători au plonjat în Prut de la podul Oancea-Cahul, parcurgând împreună ultimii o sută de kilometri au râului, până la confluenţa acestuia cu fluviul Dunărea.

“Vom înota o sută de kilometri pentru a marca o sută de ani de istorie comună. Vom înota până în locul în care Prutul îşi pierde identitatea ca râu, dar mai ales ca graniţă”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, Avram Iancu.

“Îmi zice cineva că apa va fi rece; zic eu: la sufletele calde, apa se simte altfel. Nu va fi uşor, dar nimic frumos nu-i uşor”, a notat Ion Lazarenco Tiron pe pagina sa de socializare.

Cei doi sportivi au fost însoţiţi pe râul Prut de un caiac în care se va afla Ulise Galu, din Braşov, cel care a fost alături de Avram Iancu şi în cursa acestuia de 2.860 de kilometri pe Dunăre, anul trecut.

Avram Iancu s-a făcut cunoscut în august 2016, când a reuşit să treacă înot Canalul Mânecii, iar în vara anului trecut a parcurs, fără costum de neopren şi labe de înot, întreg cursul Dunării, timp de 89 de zile.

Ion Lazarenco Tiron se numără printre cei opt oameni care au reuşit să străbată înot cele şapte strâmtori ale lumii incluse în circuitul “Ocean’s Seven”. Acestea sunt: Canalul Mânecii, Gibraltarul, Canalul de Nord, ce leagă ţărmul irlandez de cel britanic, Canalul Catalina din California, strâmtoarea Molokai din Hawai, strâmtoarea Tsugaru din Japonia şi strâmtoarea Cook din Noua Zeelandă, ultima performanţă fiind stabilită în ianuarie 2018.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button