ActualitățiMAGAZIN

Identitatea românească, sărbătorită la Viena. “Celebrăm 100 de ani de la Marea Unire”

În marja vizitei derulate în Republica Austria, ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a participat la Concertul dedicat memoriei lui Eminescu, organizat de către Asociația „Mihai Eminescu”din Viena în celebrul Palat Schonbrunn, unul dintre cele mai cunoscute simboluri culturale ale țării.

Evenimentul s-a bucurat de prezența mediului asociativ românesc rezident în Austria, a românilor din teritoriu, a reprezentanților mass-media în limba română și a clerului român, precum și a oficialităților statului austriac, alături de Excelența sa, domnul Bogdan Mazuru, Ambasador al României în Republica Austria și de Excelența sa, Victor Osipov, Ambasador al Republicii Moldova în teritoriu, care au avut oportunitatea de a-l asculta pentru prima oară în Viena pe maestrul Eugen Doga recitând din versurile poeților Mihai Eminescu, Veronica Micle și Grigore Vieru, pe acordurile Orchestrei Naționale Simfonice a Companiei Publice ”Teleradio-Moldova”.

„Avem în Austria, în fața Parohiei Ortodoxe Romane din Viena, un bust reprezentându-l pe Eminescu, îi sărbătorim nașterea, precum și trecerea la cele sfinte, căutăm constant modalități prin care putem rămâne conectați cu cei dragi, de acasă, din România. Ne mutăm în alte state, în căutarea oportunităților lucrative, de studiu sau de orice altă natură, și luăm cu noi, oriunde am merge o bucată de Românie. Vreau să felicit Asociația „Mihai Eminescu” pentru organizarea acestui eveniment, la care avem plăcerea să fim partneri, și pentru faptul că are grijă ca România să fie aproape, măcar cultural, social, spiritual, de toți românii din Austria”, a subliniat ministrul pentru românii de pretutindeni.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, în continuarea agendei, ministrul Intotero, alături de reprezentanți ai statului român, a luat parte la evenimentul „România salută Viena”, o acțiune susținută și de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, dedicată Centenarului Marii Uniri, care a reunit în Michaelerplatz – piaţa publică de la porţile Hofburg, un adevărat spectacol de identitate românească, de la târguri de produse tradiţionale din România prezentate de expozanţi şi meşteşugari din Bucovina, Maramureş şi Satu Mare, la ţesături, produse din lemn şi ceramică, ouă încondeiate, prezentări ale costumului popular românesc din diferite regiuni istorice ale României, concerte și momente de dans popular.

„Ne aflăm într-un moment deosebit al istoriei noastre, celebrăm 100 de ani de la Marea Unire, suntem în An Centenar, sau cum îmi place mie să-l numesc „Anul Centenar al Românilor de Pretutindeni”, fapt care ne îndeamnă la reflecție, la redescoperirea și asumarea propriei identități ca popor și ca indivizi. Vreau să vă mulțumesc pentru eforturile dumneavoastră de păstrare și promovare a identității românești în afara granițelor și să vă mărturisesc că mă bucur să vă fim parteneri în acest demers comun. Este o bucurie pentru noi vedem implicarea și entuziasmul dumneavoastră, fapt care ne încurajează să ne continuăm demersurile”, a evidențiat Natalia-Elena Intotero.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni susține activitatea mediului asociativ românesc de pretutindeni prin finanțări nerambursabile, care pot fi accesate de români din toată lumea. Evenimentele organizate în Austria reflectă gradului de implicare al românilor și al statului în păstrarea și promovarea identității românești peste granițe, fiind și un excelent prilej de întărire a relațiilor bilaterale între cele două state, precum și un mijloc de comunicare interculturală, prezentând cultura românească populației austriece.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button