10TVActualități

VIDEO // Studiu: Presa Republicii Moldova, în mâinile politicului

O parte din presa din Republica Moldova continuă să prezinte în mod părtinitor evenimentele de importanță majoră pentru societate, arată o monitorizare a Centrului pentru Jurnalism Independent. Cele mai multe abateri sesizate la televiziunile și portalurile informative analizate au fost în perioada alegerilor locale pentru primăria municipiului Chișinău și a protestelor post-electorale, după invalidarea acestora de instanțele de judecată.  

Raportul Centrului pentru Jurnalism Independent a analizat modul cum au fost prezentate în mass-media câteva evenimente semnificative ce au avut loc în perioada 1 aprilie – 28 iunie. Majoritatea surselor de informare au înregistrat cele mai multe abateri de la normele deontologice în perioada alegerilor locale din Chișinău și a protestelor stradale de după invalidarea rezultatelor scrutinului, potrivit autorului studiului de monitorizare, Victor Gotișan. Cele mai des utilizate tehnici de dezinformare au fost amestecul faptelor și a opiniilor în știri și relatări, scoaterea din context a declarațiilor, generalizările, etichetările, precum și ne-oferirea dreptului la replică, a subliniat expertul media.

Ca și în perioadele anterioare de monitorizare, s-a observat clar tendința unor mass-media de a face partizanat politic, a remarcat directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

Experții constată că presa continuă să utilizeze tehnici de dezinformare, în pofida mai multor rapoarte de monitorizare realizate atât de societatea civilă, cât și de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, inclusiv cu aplicarea unor sancțiuni. Ei subliniază că în contextul viitoarelor alegeri parlamentare vor fi monitorizate mai multe mijloace de informare în masă și au recomandat și CCA să fie mai vigilent în acest sens.

Related Articles

One Comment

  1. Presa a aparut probabil cu aparitia papirusului in Egpt antic sau hirtiei in China antica Unde se afla economic aceste state se stie. Presa a disparut cand a aparut principiile de a face presa Politic Corect sau Financiar Interesat. Acum dupa aparitia FB politicienii nu au nevoie de presa. Ei dialogheza cu poporul prin FB…Dar asta nu e legal… Statul ar trebuie sa aiba o presa a sa Nu doar Monitorul Oficial. Dar si publicatiii oficiale ale parlamentului, pressidentiei, guvernului. Ce scrie fostele ziare guvernamentale, deja conforma ca ele scriu Politic corect sau Financiar interesat. Mai scriu ele daca mai exista…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button