10TVActualități

VIDEO // VOX: O mare crimă! Au venit, ne-au ocupat și ne-au omorât! Niște criminali!

Uniuniea Sovietică a impus un ultimatum României în urmă cu 78 de ani. Moment care a schimbat complet soarta populaţiei româneşti dintre Prut şi Nistru. Care sunt consecințele anexării teritoriilor istorice Românești și ce opinii au cetățenii despre jocul geopolitic al marilor puteri din secolul 20, vedeți în reportaj.

Locuitorii municipiului își mai aduc aminte și astăzi de Raptul Basarabiei și spun că comuniștii aveau drept scop rusificarea populației băștinșe. Așa s-a pus în pericol identitatea națională și culturală a românilor basarabeni. Moldovenii recunosc că propaganda sovietică urmărea dezbinarea populației, iar deportările în masă și colonizarea au dus la deznaționalizare.

Oamenii spun că Basarabia nu a fost cedată ci a fost luată de către Rusia, iar România a acceptat o soluţie temporară astfel încât să poată intră într-un conflict cu şanse reale de reuşită.

Textul ultimatumului din 26 iunie afirma, în mod incorect, că Basarabia era populată, în principal, de ucraineni. Decizia de acceptare a ultimatului sovietic și de executare a unei „retrageri” din Basarabia și nordul Bucovinei a fost luată în Consiliul de Coroană din noaptea de 27 – 28 iunie 1940.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button