10TVActualități

VIDEO // Nicolae Dabija, la 70 de ani vorbește despre România și românitate

O ceremonie festivă a fost organizată astăzi de Academia de Științe a Moldovei, dedicată poetului Nicolae Dabija. Cei prezenți la eveniment au confirmat încă o dată contribuția acestuia la dezvoltarea literaturii române în Basarabia și rolul pe care l-a jucat în lupta de renaștere națională.

Luni, 16 iulie, a fost omagiat POETUL, prozatorul și publicistul Nicolae Dabija, în cadrul unei ceremonii festive organizate de Academia de Științe a Moldovei. Autor a peste 80 de volume de poezii, eseuri și publicistică, Nicolae Dabija, care este membru corespondent al AȘM și membru de onoare al Academiei Române, a împlinit, la 15 iulie, 70 de ani.

În discursurile lor, academicieni și oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului, au subliniat contribuția lui Nicolae Dabija la dezvoltarea literaturii române în Basarabia și rolul pe care l-a jucat alături de alți scriitori în procesul de emancipare națională la sfârșitul anilor 80, începutul anilor 90.

Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu s-a referit la autenticitatea operei lui Nicolae Dabija.

La rândul său, Nicolae Dabija nu a ezitat să menționeze despre timpul minunat în care trăim și că are un mare noroc de localitatea în care s-a născut.

Născut la 15 iulie 1948, în satul Codreni Raionul Cimișlia, Nicolae Dabija este nepotul arhimandritului Serafim Dabija, unul din martirii duhovnicești români, deportat în Gulag în 1947.

În calitate de redactor șef al săptămânalului „Literatura și Arta”, editat de Uniunea Scriitorilor din Moldova, a avut un rol important în lupta de renaștere națională, fiind, la sfârșitul anilor 89, una dintre cele mai importante publicații care susținea revenirea la grafia latină și decretarea limbii române ca limbă oficială în RSS Moldovenească.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button