10TVActualitățiRomânia

VIDEO // Marele actor Ion Ungureanu, ar fi împlinit astăzi 83 de ani

Marele Actor, regizor și luptător pentru identitate națională, Ion Ungureanu, ar fi împlinit astăzi 83 de ani. A fost printre cei care au votat Declarația de Independență la 27 august 1991 și făcut parte din generația de aur a naționaliștilor din Basarabia.

Actor, regizor și luptător pentru identitate națională, acesta a fost Ion Ungureanu, care ar fi împlinit astăzi 83 de ani. S-a născut la 2 august 1935 în comuna Opaci, din plasa Căușeni, județul Tighina, România.

În calitate de scriitor, la începutul carierei sale, a scris şi publicat versuri şi proză. „Problemele despre care scriu mă copleşesc şi ar fi mai bine să nu am motivaţia de a scrie. Experienţa noastră istorică este unică în felul ei. Cine suntem astăzi? O colonie care şi-a declarat independenţa, din care n-au plecat coloniştii cu armata lor de ocupaţie. Acum suntem RM. Adică, Republica Ribbentrop- Molotov. Noi am apărut ca stat în urma pactului semnat de cei doi, când ni s-au răpit teritorii la sud şi la nord”, spunea Ion Ungureanu.
În activitatea sa profesională a ocupat și funcția de actor la teatrul „Luceafărul” din Chișinău, ulterior a devenit director artistic al teatrului.

La 27 august 1989, Ion Ungureanu este cel care dă citire Rezoluției Primei Mari Adunări Naționale.

A îndeplinit funcția de ministru al culturii al Republicii Moldova și a fost deputat în primul Parlament în anii 1990-1994. Ion Ungureanu este unul din cei 278 de delegați ai primului parlament al Republicii Moldova, care au votat Declarația de Independență la 27 august 1991.

S-a stins din viață la 28 ianuarie 2017. Pentru activitatea sa a fost distins cu Ordinul Republicii, Ordinul de Onoare şi medalia „Meritul Civic”. Ion Ungureanu a făcut parte din generația de aur a naționaliștilor din Basarabia.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button