10TVActualitățiRomânia

VIDEO // Orășelul Bor, Timoc – a doua inimă de aur a spațiului românesc. 300.000 români mențin românismul prin biserică și ore de limbă română

Orășelul Bor, din regiunea Timoc, Serbia, este o a doua inimă de aur a spațiului românesc. 300 de mii de români de pe acest teritoriu, încearcă să mențină românismul și identitatea lor românească prin biserică și ore opționale de limbă română.

Comunitățile istorice românești, aflate în afara granițelor actuale ale României, păstrează o istorie profundă a identității poporului român. Orășelul Bor este o a doua inimă de aur a spațiului românesc. Situat în Timoc, Serbia, în regiunea de la sud de Dunăre care are ca axă râul Timoc, orășelul Bor este populat de aproximativ 300 mii de români, însă care, din păcate, se află într-o ultimă etapă de asimilare din partea statului sârb.

Românismul în Timoc supraviețuiește datorită bicericilor și orelor opționale de limbă română predate în școli. Biserica românească din Bor a fost construită cu autorizație pentru garaje, așa cum autoritățile sârbești nu permit construcția bisericilor românești pe teritoriu.

Momentul este critic. De câțiva ani în Bor se vorbește liber pe stradă românește. Dar dacă tinerii nu vor fi socializați la școală în limba, cultura și civilizația românească, nu vor apuca să se bucure prea mult de acest câștig. Aici, însă, este și cazul ca structurile românești să se implice.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button