Actualități

Ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă: „Prin intermediul Crimeei, Rusia poate proiecta o hegemonie autoasumată în Marea Neagră”

Mediul de securitate în ansamblu a continuant să se deterioreze anul trecut, iar Rusia reprezintă încă o amenințare pentru NATO în regiunea Mării Negre, a avertizat ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă, marți, la prezentarea activităţii instituţiei din subordine pe anul 2019, potrivit Mediafax.

Potrivit ministrului, există ameninţări în vecinătatea României, în regiunea extinsă a Mării Negre şi în Balcanii de Vest.

„Cea mai îngrijorătoare evoluţie este că, prin intermediul Crimeei, Rusia poate proiecta o hegemonie autoasumată în Marea Neagră, cu importante consecinţe asupra forţelor de descurajare ale Alianţei”, a spus Nicolae Ciucă.

Ministrul a mai declarat că în 2019 MApN a cheltuit cu 14% mai multe fonduri, în raport cu 2018. În fiecare din cei doi ani MApN a avut alocat un buget de 2% din PIB.

„Ponderea cheltuielilor cu personalul, inclusiv pensiile militare, a fost de 57,9% iar asumarea angajamentului de a aloca 30% din buget pentru achiziţia de echipamente majore permite continuarea într-un ritm susţinut a procesului de modernizare a capabilităţilor Armatei”, a mai spus Ciucă.

Potrivit acestuia, din cele 523 de milioane de lei alocate pentru infrastructura militară, Ministerul Apărării a cheltuit anul trecut 514 milioane de lei. Totodată, din bugetul alocat pentru mentenanţă, de 798 de milioane de lei, au fost cheltuite 791 de milioane de lei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button