Actualități

Partidul Unității Naționale va cere SUSPENDAREA PDM din Partidul Socialist European

Partidul Unității Naționale (PUN) va cere Partidului Socialist European și Internaționalei Socialiste „să suspende PDM din calitatea de membru până la ieșirea acestei formațiuni din alianța cu socialiștii pro-ruși și se va adresa PSD România pentru a întrerupe alianța cu PDM, după intrarea acestuia în cârdășie cu un partid profund anti-românesc și anti-european”.

Totodată, PUN salută poziția tranșantă a României față de actuala guvernare și, în același timp, salută ajutorul direct acordat cetățenilor R. Moldova, mai ales pe perioada pandemiei de coronavirus. În context, PUN solicită și celorlalți parteneri externi, UE și SUA, să adopte poziții similare, de izolare față a alianței PSRM-PD și de sprijinire directă a cetățenilor Republicii Moldova.

De asemenea, PUN face apel la partenerii externi să continue monitorizarea guvernării PSRM-PDM, mai ales pe perioada funcționării stări de urgență, și să intervină pentru prevenirea derapajelor anti-democratice ce ar putea duce la instaurarea unui regim autoritar sub scuza combaterii epidemiei de coronavirus.

Conform liderilor PUN, guvernarea PSRM-PDM se va folosi de starea de urgență, instituită de Parlament în legătură cu situația pandemică, pentru a îngrădi accesul societății la treburile publice. Inclusiv din această cauză, PUN are mari îndoieli asupra capacității guvernării de a administra situația creată, în continuă evoluție. Președintele PUN, Octavian Țîcu, consideră că „președintele Igor Dodon și guvernul Chicu au acționat iresponsabil în situația de criză pandemică, punând mai presus interesul lor politic și nu pe cel al cetățenilor țării, întârziind cu cel puțin o săptămână instituirea stării de urgență pe teritoriul R. Moldova”.

„În mod firesc, acest lucru urma să se întâmple săptămâna trecută, când au apărut semnale clare ale extinderii contaminărilor la nivel regional și european. Acest lucru nu s-a făcut pentru că guvernarea socialistă a pus mai presus alegerile din Hâncești, decât securitatea statului în condițiile unei situații excepționale cu caracter biologico-social, așa cum prevede legea. Guvernarea Dodon a preferat să aștepte desfășurarea alegerilor în condiții de pericol major pentru cetățenii R. Moldova pentru ca apoi că creeze coaliția PSRM-PD, și doar într-un târziu să anunțe pregătirea stării excepționale. Asemenea acțiuni criminale urmează a fi investigate și cerem organelor de justiție să se sesizeze pe acest subiect”, a declarat Țîcu în cadrul unei conferințe de presă.

În cadrul aceleiași conferințe, PUN a declarat că „consideră nejustificată instaurarea stării de urgență pentru perioada 17 martie – 15 mai, pentru că astfel regimul PSRM-PDM își abrogă împuterniciri pentru 60 de zile în care să anihileze posibilitatea funcționării democrației și să pregătească intrarea lui Igor Dodon în campania prezidențială din toamnă”.

Deschide.md

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button