MAGAZIN

VIDEO. Schimbarea sistemului electoral și impactul lui

Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a lansat astăzi studiul „Schimbarea sistemului electoral al Republicii Moldova – impactul asupra sistemului politic moldovenesc”.

Expertul Ion Tăbârță spune că scopul acestui studiu, cu privire la schimbarea sistemului electoral, este de a vedea cum va influența evoluția ulterioară a sistemului politic din Republica Moldova.

„Inițiativa de modificare a sistemului electoral a venit din partea mai multor partide. Ne aducem aminte de cel propus în 2013 de PLDM. Ulterior, PDM a venit cu un astfel de proiect. Primele 2 proiecte au fost elaborate în contextul rivalității puterii de opoziție. A doua rivalitate erau discuțiile din AIE. PDM nu a avut atunci pârghiile necesare de a impune schimbarea sistemului de vot. Acum PDM are în susținerea PSRM și grupul parlamentar PPEM, ceea ce a dus la asigurarea acelui consens politic în Parlament”, a spus Tăbârță.

Totodată, expertul a menționat că în recomandările Comisie de la Veneția au fost incluse aceleași mențiuni care se discutau în societatea civilă și că proiectul de modificare a sistemului electoral este un interes politic din partea actorilor politici.

„Majoritatea partidelor s-au opus acestui proiect, dar avem acele 74 de voturi din Parlament prin care se arată că există acel consens politic. Proiectul are multe lacune, majoritatea lăsate în baza CEC-ului. Este greu să faci votul uninominal într-o societate divizată, aici votul majoritar este binevenit”, a concluzionat Ion Tăbârță.

Related Articles

3 Comments

  1. Actualul sistem electoral a fost introdus de clanul mafiot Lucinschi, acum acelasi clan se opune ca votul sa fie intors cetatenilor. E timpul ca noi direct sa decidem cine merita sa devina deputat, ajunge cit au decis liderii de partide asta pentru noi.

    1. Da si lumea nu vede ca tot adepti lui Lucinschi si Filat pling dupa acest sistem vechi si corupt, inca aduc oameni beti la dezbaterile raionale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button