Jurnale

177 de mii de basarabeni au votat UNIREA în doar o lună. Vezi cum și-au exprimat votul

În doar o singură lună, 176.582 de locuitori ai Republicii Moldova au spus ”DA” Unirii. Din 23 ianuarie, 50 de localități au votat Declarații de UNIRE, care demonstrează ideea de revenire în vechile hotare ale țării – România.

În primul tur al alegerilor prezidențiale din 30 octombrie 2017, președintele prorus, Igor Dodon a strâns 680,550 de voturi din partea alegătorilor, conform datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală. În acest contextul Anului Centenar și a ultimelor acțiuni ale lui Dodon, populația Republicii Moldova, prin Declarațiile de UNIRE bat alarma și transmit mesaje clare către București și Chișinău privind dorința de Reîntregire a țării. Până pe 27 martie, atunci când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918, cetățenii Republicii Moldova vor depăși numărul celor care și-au dat votul de încredere pentru un nepreședinte, iar aceasta va fi o dovadă clară că moldovenii își doresc un viitor spre vest, prin București.

Aleșii locali care au semnat actele de Reîntregire solicită Parlamentului Republicii Moldova să aibă în vedere că Unirea este singura soluție pentru cetățenii moldoveni, iar Președinției și Parlamentului României să aprobe Reîntregirea.

Amintim că, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat că va depune în Parlament României, un proiect de lege privind unirea cu Republica Moldova, care se va baza şi pe Decizia 148 a Senatului Statelor Unite ale Americii. Traian Băsescu a afirmat că unirea cu Republica Moldova poate fi realizată ”dacă vor moldoveni”, iar în decurs de o lună aceștia și-au exprimat deja votul, iar numărul nu se oprește aici.

Zi istorică la Lozova! România donează un bust care va fi ridicat pe soclu în localitate

În Anul Centenar în comuna Lozova din Raionul Strășeni va fi ridicat pe socului bustul ÎPS Mitropolit Nestor Vornicescu. 

Instalarea și inaugurarea bustului va avea loc pe 25 februarie în localitatea Lozova. Apariţia la Lozova a bustului lui ÎPS Mitropolit Nestor Vornicescu este rezultatul eforturilor autorităţilor române, care au donat monumentul realizat de un sculptor din Curtea de Argeș.

Autoritățile din Lozova aduc mulțumiri Asociației Cultul Eroilor Regina Maria filiala Râmnicu-Vâlcea și președintelui Eugen Petrescu, care au contribuit la edificarea acestui monument.

Înalt Prea Sfinția Sa Nestor Vornicescu – Mitropolitul Olteniei s-a născut în comuna Lozova-Vornicești, județul Lăpușna din Basarabia la 1 octombrie 1927. A fost distins cu ordinul „Crucea Sfântului Mormânt” al Patriarhiei Ierusalimului, cu ordinul „Sf. Ap. Petru și Pavel” al Patriarhiei Antiohiei, cu ordinul „Sf. Andrei” al Patriarhiei Constantinopolului, cu ordinul „Sf. Sofronie Vraceanski” al Patriarhiei Bulgare, cu ordinul „Sf. Vladimir” al Patriarhiei Moscovei, cu ordinul „Sf. Serghie de Radonej” al Bisericii Ortodoxe din Polonia, cu medalia „St. Marcu” a patriarhiei Alexandriei, cu ordinul „Sf. Constantin cel Mare” al Primăriei Romei. A fost președintele Comisiei sinodale pentru canonizarea sfinților români și Președintele Comisiei Naționale Române de Istorie Eclesiastică și Comparată. În 1996 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. A murit la 17 mai 2000 la spitalul județean Craiova în urma unui atac de cord.

Obiceiuri și Superstiții de Dragobete! Vezi ce nu ai voie să faci astăzi

Dragobetele, sărbătoarea tinereții și a iubirii, ziua în care fiecare din noi are posibilitatea să spune ”altfel” un ”te iubesc” omului drag.

În mitologie, Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Se pare că Dragobete care mai este numit și “Logodnicul Păsărilor”, nu era nimeni altul decît fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Dragobete a rămas însă pînă în ziua de astăzi un simbol suprem al dragostei.

“Dragobetele săruta fetele”

De dragobete se obișnuia ca tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase să se strîngă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintîi flori ale primăverii. Culesul florilor se continua cu voie bună şi cîntece, cu un fel de joc numit “zburătorit”. La ceasul prînzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercînd să le prindă şi să le dea un sărutat. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior avînd loc şi sărutul considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi. Conform anumitor superstiţii din bătrîni, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. Acest obicei a dat naştere celebrei strigături sau ameninţări glumeţe “Dragobetele săruta fetele !”.

Să nu plîngi de Dragobete

Nu ai voie să plîngi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi sînt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.

Fetele tinere îşi pun busuioc sub pernă

Fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, avînd credinţa că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea adevărată.

Iubim românește! Povestea expresiei “Dragobetele sărută fetele”

Sărbătoarea de Dragobete are rădacini adânci în cultura românească, legenda spunând că aceasta se întinde încă din era dacică.

Aceeaşi legendă afirmă că Dragobete, tânăr voinic şi chipeş, fiul babei Dochia, a fost ales drept ocrotitorul iubirii autohtone.

Cea mai cunoscută expresie care însoteşte sărbătoarea iubirii la români este “Dragobetele sărută fetele”.

Expresia provine de la cea mai cunoscută şi profundă tradiţie de Dragobete: imediat după prânz, în satele româneşti unde se celebra iubirea, tinerii se întorceau de la pădure, cu bucheţelele de flori de primăvară.

În acel moment, în vatra satului, avea să debuteze ritualul de peţire: flăcăii alergau fecioarele pe care le plăceau, în încercarea de a le săruta şi de a le împărtăşi astfel, dragostea lor.

Dacă fata se lăsa prinsă şi sărutată, acest lucru urma să ducă la logodna şi apoi căsătoria celor doi, eveniment marcat de spor şi noroc, întrucât s-a desfăşurat sub semnul zeului iubirii.

Nicio zi fără Declarații de UNIRE. Vezi care sunt cele 3 localități care au votat Reîntregirea

Idealul unionist nu are odihnă nici măcar în zilele de weekend. Trei localități din Republica Moldova au semnat astăzi Declarațiile de UNIRE.

Primarul, secretarul primăriei și consilieri ai satului Tănătari, raionul Căușeni, au semnat Declarația de Unire cu România. În urma documentului cu valoare simbolică adoptat în Anul Centenarului Marii Uniri de aleșii locali, satul Tănătari a devenit a 51-a localitate care își manifestă dorința de revenire la România.

În documentul semnat de primar, de secretar și de consilierii locali se arată că „în numele locuitorilor Moldovei răsăritene în general şi al cetăţenilor satului nostru în particular, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna, Tănătari, raionul Căușeni, se unește cu Ţara-Mamă, România”.

Comuna Sinești din raionul Ungheni este cea de-a 52-a localitate din Republica Moldova care votează o Declarație de Unire cu România.

Facem această unire acum, în suflet și ca reparație morală pentru suferințele trecutului și ale prezentului, de la chipul buneilor noștri smulși împotriva voinței lor de la trupul Patriei istorice de voia lui Hitler și a lui Stalin, supuși execuțiilor, deportărilor și foametei, la greutățile pe care le trăim acum noi, cei de azi, facem unirea cu cei de aceeași limbă și tradiție cu noi pentru ca fiii și nepoții noștri să se bucure de un viitor de libertate și avuție, de șansele de împlinire pe care generațiile noastre nu le-au avut. Iar dacă unirea noastră de azi este una simbolică, să ne ajute Dumnezeu ca ea să fie un pas hotărâtor spre unirea deplină, când nu va mai fi graniță peste Prut, iar oamenii dintre Nistru și Tisa vor munci împreună la realizarea și mulțumirea comună, alături de celelalte popoare ale Europei civilizate”, se precizează în documentul semnat de primarul de Sinești, de secretar și de consilierii locali.

Satul Păulești din raionul Călărași, înfrățit cu Păulești din județul Prahova, a votat în ședința Consiliului Local o Declarație de Unire cu România.

În numele locuitorilor satului nostru și în puterea dreptului istoric, dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască lor de azi înainte și pentru totdeauna, satul Păulești, raionul Călărași, se unește cu Țara-Mamă, România”, se menționează în documentul semnat de primarul localității, de secretarul Consiliului Local și de consilierii locali.

Păulești devine, astfel, a 53-a localitate care spune „DA” reîntregirii naționale.

Începând cu 23 ianuarie, unitățile administrativ-teritoriale din Republica Moldova care au semnat Declarații de Unire cu Țara sunt:

 1. Parcova (Edineț);
 2. Ulmu (Ialoveni);
 3. Bardar (Ialoveni);
 4. Ruseștii Noi (Ialoveni);
 5. Puhoi (Ialoveni);
 6. Văsieni (Ialoveni);
 7. Feștelița (Ștefan Vodă);
 8. Opaci (Căușeni);
 9. Gotești (Cantemir);
 10. Săseni (Călărași);
 11. Nișcani (Călărași);
 12. Sărătenii Vechi (Telenești);
 13. Grățiești (Municipiul Chișinău);
 14. Boghiceni (Hîncești);
 15. Codreanca (Strășeni);
 16. Floreni (Anenii Noi);
 17. Târşiţei (Teleneşti);
 18. Măgurele (Ungheni);
 19. Răzeni (Ialoveni);
 20. Cucoara (Cahul);
 21. Băcioi (Municipiul Chișinău);
 22. Meleșeni (Călărași);
 23. Ordășei (Telenești);
 24. Visoca (Soroca);
 25. Bădiceni (Soroca)
 26. Ghiduleni (Rezina);
 27. Drăsliceni (Criuleni);
 28. Capaclia (Cantemir);
 29. Ursoaia (Căuşeni);
 30. Orașul Cimișlia;
 31. Vatici (Orhei);
 32. Ciorești (Nisporeni);
 33. Horești (Nisporeni);
 34. Chetrosu (Drochia);
 35. Cenac (Cimișclia);
 36. Scoreni (Strășeni);
 37. Mereni (Anenii Noi);
 38. Mălăiești ( Orhei);
 39. Negrești (Strășeni);
 40. Tătărești (Strășeni);
 41. Raionul Strășeni;
 42. Coșeni ( Ungheni);
 43. Calimănești (Nisporeni);
 44. Miclești (Criuleni);
 45. Gura Galbenă (Cimișlia);
 46. Colonița (Chișinău);
 47. Orașul Călărași;
 48. Slobozia Mare (Cahul);
 49. Copăceni (Sângerei);
 50. Cruzești (Chișinău);
 51. Ciuciuleni (Hâncești);
 52. Tănătari (Căușeni);
 53. Sinești (Ungheni);
 54. Păulești (Călărași).

 

FOTO // Zi istorică la Slobozia Mare, Cahul! A 48-a Declarație de UNIRE a fost semnată

Declarația de Unire din localitatea Slobozia Mare, raionul Cahul a fost votată de 9 consilieri din cei 12 prezenți la ședință. Pentru a participa la momentul istoric, cetățeni ai localității s-au alăturat la ședința extraordinară organizată în Slobozia Mare. Astfel, localitatea din sudul Republicii Moldova își rezervă cu mândrie locul 48 în rândul primăriilor semnatare Declarațiilor de UNIRE.

În textul Declaraţiei se precizează: „Invocăm prevederile Actului de la Helsinki, adoptat la 1 august 1978,privind modalitatea modificării frontierelor țărilor semnatare, decidem unirea Republicii Moldova cu țara – mamă, România, stat al UE și NATO”.

Din 23 ianuarie, 48 de localități din Republica Moldova au semnat Declarații de Unire cu România.

Viitorul minister al Reîntregirii va putea gestiona relația României cu Republica Moldova

Deputatul liberal Daniel Gheorghe i-a cerut miercuri premierului Viorica Dăncilă, în ședința de plen a camerei inferioare, printr-o declarație politică, să dispună înființarea unui minister al Reîntregirii, în cadrul Executivului, care să gestioneze în mod profesionist și cuprinzător relația României cu Republica Moldova.

După intrarea României în NATO și în Uniunea Europeană, singurul mare ideal, singurul obiectiv de înaltă năzuință rămâne Reîntregirea, prin alipirea Republicii Moldova la România. Bineînțeles, pe cale democratică, legală, prin consens, prin referendum și printr-o dezbatere largă care să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului. Ca atare, îi cer public doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă, dacă tot avem un cabinet cu 27 de ministere – multe dintre ele, absolut inutile și date ca un fel de sinecuri pentru anumite personaje din PSD – să dispună înființarea, prin hotărâre de Guvern, a unui Minister al Reîntregirii sau a unui Minister pentru Relația cu Republica Moldova, care să vizeze acest proiect național pe termen mediu, un proiect de regăsire a tuturor românilor într-o singură Europă, într-o singură națiune”, se arată în declarația deputatului.

Daniel Gheorghe este membru al grupului intraparlamentar Prietenii Unirii.

Sursa: infoprut.ro

VIDEO// Socialiștii de la Călărași atacă 10TV! Consilier PSRM: ‘Ce căutați aici, mergeți…?’

În cadrul semnării declarației de UNIRE din orașul Călărași, consilierul socialist, Ștefan Bolea a atacat  postul de televiziune 10 TV în persoana reporterului Tamara Meleca însoțită de  Președintele Blocului Unității Naționale, Ion Leașcenco care transmiteau live ședința consiliului local. Consilierul din partea PSRM le-a cerut sa părăsească sala ședinței consiliului.

Cine sunt ei și ce caută aici. Au ei dreptul să filmeze? Eu prima dată văd așa ceva! Nu permitem pentru că nu și-au anunțat prezența”, a declarat indignat socialistul Ștefan Bolea.

În timpul citirii Declarației de UNIRE, consilierii socialiștii din Călărași au venit cu inițiativa creării unei Declarații de statalitate. În semn de protest, slugile lui Dodon au părăsit sala consiliului la inițiativa aceluiași Ștefan Bolea. După ce a fost citit Actul prin care Călărași își demonstrează intenția de revenire în vechile hotare ale țării – România, socialiștii au reveni în fotoliile din sala consiliului.

Iurie Leancă: „Integrarea Republicii Moldova în UE se va face cu România și prin România”

România va întreprinde toate acțiunile necesare ca până la sfârșitul anului gazoductul Iași-Ungheni să fie extins până la Chișinău, astfel încât Republica Moldova să-și poate asigura independența energetică, a declarat astăzi vicepremierul pentru Integrare Europeană Iurie Leancă, în urma unei vizite la București.

Am obținut susținerea totală și asigurările că se vor face toate acțiunile necesare ca până la sfârșitul anului să fie construit gazoductul până la Chișinău astfel încât, sper eu până la sfârșitul anului, să aprindem făclia cu gaze românești ca Republica Moldova să intre în faza de independență pe asigurarea cu gaze, un obiect vechi, dar aboslut necesar care nu și-a pierdut din actualitate”, a declarat Iurie Leancă.

De asemenea, Iurie Leancă a spus că a discutat și despre interconectarea rețelelor electrice, dar și necesitatea restabilirii podurilor peste Prut.

Vicepremierul a mai anunțat că a vorbit la București inclusiv despre posibilitatea anulării taxelor de roaming, precum și despre convenirea unui acord bilateral care ar permite angajarea cetățenilor moldoveni în România.

România este principalul susținător al parcursului european al Republicii  Moldova. „Integrarea Republicii Moldova se face cu România și prin România”, a subliniat el.

În acest context, Iurie Leancă s-a pronunțat în favoarea intensificării colaborării celor două guverne, menționând și contextul deosebit – marcarea a 100 de ani de la Marea Unire.

Centenarul Marii Uniri, pe care sper să-l marcăm pe potriva importanței lui pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului. În acest context, guvernele au datoria de a-și intensifica relațiile și a face așa pentru ca cetățenii să vadă efectele pozitive ale acestei colaborări”, potrivit vicepremierului moldovean pentru Integrare Europeană.

Iurie Leancă a amintit că în prezent România finanțează 46 de proiecte în Republica Moldova, însă 60 de milioane de euro din sprijinul financiar nerambursabil promis de România, încă nu sunt valorificate. El a precizat că acest subiect, dar și altele, vor fi aprofundate în timpul vizitei de săptămâna viitoare la Chișinău a premierului român Viorica Dăncilă.

Sursa: radiochisinau.md

LIVE VIDEO // Orașul Călărași semnează Declarația de Unire

Orașul Călărași a spus ”DA” Unirii. Pe ordinea de zi este inclus și decizia cu privire la declararea anul 2018 – Anul Centenarului.