Actualități

10 inovații care au schimbat lumea. România pune umărul la dezvoltarea viitorului

Distribuiți acest articol!

Suntem martorii celei de-a patra revoluţii industriale, care diferă în mod esențial de tot ceea ce omenirea a trăit până acum. Tehnologii precum realitatea virtuală, inteligenţa artificială sau blockchain urmează să fie adoptate și utilizate pe scară largă, ceea ce înseamnă că ne vom trata bolile în mod diferit, copiii noștri vor învăța într-un mod cu totul nou la școală, casele și birourile noastre vor fi inteligente și eficiente, vom învăța să împărțim resurse în noua economie peer-to-peer. Iată zece dintre cele mai spectaculoase inovaţii care propulsează lumea în viitor:

1. Internetul lucrurilor. Atunci când toate dispozitivele vor fi conectate, resursele noastre vor fi gestionate mult mai eficient, în mod sustenabil. Un exemplu de acest tip îl constituie o aplicație numită Intelligent Locations, creată chiar de o companie românească – QUALITANCE. Această aplicație permite monitorizarea și localizarea resurselor medicale și a pacienților. Această aplicaţie este folosită cu succes în mai multe spitale din Statele Unite ale Americii. Aplicaţia asistă personalul administrativ din spitale în a identifica stadiul în care se află pacienţii, resursele materiale existente şi disponibilitatea echipamentului medical. Internetul lucrurilor înseamnă, totodată, că vom avea inclusiv haine conectate la internet, care vor măsura în timp real diverşi parametri: transpiraţia, efortul, bătăile inimii etc.

2. Automatizare şi co-roboţi industriali. Robot poate însemna orice dispozitiv automat și programabil. Folosim deja mulţi roboţi în viaţa de zi cu zi, fără a conștientiza probabil acest lucru. Anul 2017 a marcat un punct de inflexiune în ceea ce priveşte tehnologia roboţilor: trecerea de la roboţii clasici industriali la cei colaboratori, denumiţi şi co-roboţi, care asistă angajaţii în loc să îi înlocuiască. Sunt două avantaje aici: vor putea ajuta resursa umană în condiții de siguranță şi nu reprezintă o ameninţare privind pierderea locurilor de muncă.

3. Realitatea virtuală. Ce înseamnă aceasta şi cum funcţionează? Simplu spus, computerele pot reproduce mediul real sau pot crea unul imaginar, combinând până la 75% elemente virtuale și 25% elemente reale. Prin stimularea simţurilor, ni se permite și să devenim parte integrantă dintr-o realitate alternativă și să interacționăm cu elementele care o compun. Avem de-a face astfel cu o versiune a realității care de fapt nu există cu adevărat, deşi creierul o percepe ca fiind reală. Astfel, utilizatorul poate experimenta realitatea înainte de a o trăi cu adevărat, ceea ce îi permite să ia decizii informate, să înțeleagă urmările acestora şi să corecteze eventuale greşeli. Un exemplu spectaculos vine din domeniul medical. În 2016, în premieră mondială, cu ajutorul unei aplicații de realitate virtuală, chirurgul Shafi Ahmed a transformat sala de operație într-o sală de teatru virtual, iar intervenţia sa chirurgicală a fost transmisă online şi urmărită de alţi medici sau studenţi. Totul, prin ochii chirurgului.

4. Realitatea augmentată. Asemănătoare cu realitatea virtuală, realitatea augmentată inversează procentele: folosește până la 25% elemente virtuale și 75% elemente reale. Utilizatorii interacţionează cu mediul înconjurător, folosind dispozitive accesibile pentru publicul larg, precum smartphone-urile sau tabletele, rămânând conștienți de spațiul real în care se află. Cel mai bun exemplu este jocul Pokemon Go, dar tehnologia a început să fie utilizată în multe alte domenii. Unul dintre acestea este cel cel aerospaţial: prin intermediul unei soluţii tehnologice care combină realitatea virtuală cu realitatea augmentată, inginerii aerospaţiali pot supraveghea operațiunile desfăşurate într-un hangar, iar mecanicii de avioane pot apela prin comenzi vocale istoricul reparaţiilor.

5. Realitatea mixtă sau hibridă. Este o tehnologie mai nouă decât realitatea virtuală sau augmentată, care constituie o îmbinare între lumea reală și cea virtuală, cu scopul de a produce noi medii în care obiectele fizice și digitale coexistă și interacționează în timp real. Un exemplu de aplicabilitate al acestei tehnologii este industria auto: inginerii Volvo s-au folosit de astfel de holograme pentru a crea și testa prototipuri de componente, reducând pe acestă cale costurile şi riscurile de accidente.

6. Blockchain. Deşi nu este o tehnologie de ultimă oră, datând din 1991, blockchain-ul a ajuns în atenţia publică recent, în principal datorită ascensiunii criptomonedei Bitcoin. Ea reprezintă însă mult mai mult decât atât. Numită şi „Internetul valorilor”, această tehnologie redefinește de fapt conceptul de tranzacție şi poate reprezenta soluția pentru schimburi rapide și descentralizate, în condiţii de maximă securitate. Astfel, se elimină părţile terţe care păstrează, administrează și taxează informația sau valoarea și sunt menţinuţi în ecuație doar subiecții tranzacției: inițiatorul și beneficiarul.

7. Mașinile autonome. Cu toţii ştim că şoferul auto, aşa cum îl cunoaștem astăzi, este pe cale de dispariţie. Graţie inovaţiilor unor companii precum Tesla, tehnologia driverless există şi este deja implementată. Avantajele implementării acestei soluții sunt uriașe, mai ales în ceea ce priveşte în siguranța în trafic: în prezent se estimează că 90% din accidentele rutiere sunt cauzate de erori umane. Fondatorul Tesla, Elon Musk, susţine că autocamioanele electrice lansate de compania sa în septembrie 2017, şi care cel puțin pe autostrăzi vor dispune de autonomie completă, vor avea un impact substanţial tocmai din acest punct de vedere: reducerea ratei accidentelor.

8. Imprimantele 3D. Acest proces se referă formare a unui obiect solid tridimensional de orice formă, realizat printr-un proces aditiv, în cazul în care sunt suprapuse straturi succesive de material, în diverse forme. Au un rol esenţial în medicină, unde facilitează dezvoltarea de organe artificiale, care vor fi folosite în transplanturi în locul celor recoltate de la donatori.

9. Inteligenţă artificială. Inteligența artificială, şi ea mai prezentă deja în vieţile noastre decât am crede, se referă la capacitatea unui computer de a întreprinde acțiuni (recunoaşterea obiectelor, a sunetelor, înţelegerea limbajul uman) şi procese (învăţarea, planificarea sau rezolvarea unor probleme) care sunt caracteristice inteligenței umane. Una dintre cele mai impresionante forme de implementare a acesteia este microscopul inteligent creat de cercetătorii de la Harvard care detectează infecții sangvine cu potențial letal și clasifică bacteriile care cauzează infecțiile, cu o precizie a rezultatelor de 93%.

10. Implanturi cerebrale. Aceste interfețe creier-calculator au fost concepute pentru a permite persoanelor cu dizabilități să interacționeze cu calculatoarele sau sa controleze membre robotizate. Recent, un astfel de implant a permis unui bărbat paralizat sa îşi mişte mâinile cu ajutorul gândurilor. Ele pot avea insa o bază mult mai largă de aplicare.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button