Diverse

FMI apreciază extrem de pozitiv realizarea de către R. Moldova a prevederilor Acordului de finanțare cu Fondul

Programul este pe drumul cel bun, creșterea economică revenit, iar autoritățile rămân angajate în buna gestionare economică; eforturile de reabilitare a sistemului financiar continuă, iar reformele structurale avansează; politica monetară este axată pe stabilitatea prețurilor, alături de un regim de curs de schimb flexibil iar politica fiscală pe durabilitatea și asigurarea unui spațiu pentru cheltuielile prioritare.

Acestea sunt printre principalele concluzii ale Boardului FMI pe Acordul semnat cu Republica Moldova.

„Programul este, în linii mari, pe drumul cel bun și este susținut de angajamentul ferm al factorilor de decizie privind buna gestionare economică. Autoritățile continuă să facă progrese semnificative în abordarea vulnerabilităților de lungă durată în sectorul financiar și promovarea reformelor structurale. Aceste eforturi au contribuit la consolidarea stabilității financiare și creșterea economică a revenit. Economia se estimează că va crește cu 4,5 la sută în 2017, mai mare decât prognozele anterioare”, potrivit concluziilor FMI.

FMI salută și reformele din sectorul bancar, menționând în același timp necesitatea continuării lor. „În sectorul financiar, diagnosticarea celor mai mari bănci a fost finalizată și au fost înregistrat progrese în consolidarea guvernanței bancare și îmbunătățirea transparenței acționariatului. Continuarea eforturilor pentru a consolida guvernanța și starea financiară a băncilor și îmbunătățirea cadrului de reglementare și supraveghere, sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea pe termen lung”.

Politica monetară continuă să se concentreze pe menținerea stabilității prețurilor, în contextul unui regim de curs de schimb flexibil. BNM ar trebui să fie pregătită să înăsprească politica monetară în cazul în care inflația crește mai repede decât s-a prognozat, se mai arată în raport.

Bugetul pentru anul 2017 este unul echilibrat, iar în sectorul energetic au loc reforme consistente, potrivit raportului FMI. „Bugetul 2017 și cadrul bugetar pe termen mediu sunt în concordanță cu obiectivele programului. (…)Autoritățile continuă să lucreze la eliminarea datoriilor acumulate în sectorul energetic și îmbunătățirea metodologiei de stabilire a tarifelor pentru a asigura transparența și recuperarea costurilor”, spune FMI.

Amintim că R. Moldova a semnat un Acord de finanțare cu FMI în valoare de aproximativ 180 de milioane de dolari, în noiembrie 2016.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top