IMPORTANTE

Republica Moldova nu va primi ajutorul de 100 de milioane din partea UE

Republica Moldova riscă să nu mai primească ajutorul de 100 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană. Aprobarea finală a fost amânată pentru o lună. Ajutorul macro financiar era programat să fie transmis Chişinăului la 18 mai.

Decizia luată de parlamentarii europeni vine în contextul reformei electorale promovată de Partidul Democrat, dar şi a poziţiei preşedintelui prorus, Igor Dodon, apropiat de oligarhul Vlad Plahotniuc. O precondiție pentru ca pachetul de 100 de milioane de euro să ajungă în R. Moldova impusă guvernului Filip a fost angajamentul acestuia de a respecta sistemul parlamentar pluripartit.

Alarma a fost trasă şi de europarlamentarul român Sigfried Mureșan, care a avertizat că Parlamentul European poate bloca ajutoarele destinate Republicii Moldova dacă guvernarea schimbă sistemul electoral în lipsa consensului, care ar include opoziția și societatea civilă. Mureşan este negociator şef pentru bugetul Uniunii Europene şi purtător de cuvânt al Partidului Popular European.

În aceste condiţii, ajutoarele oferite de Fondul Monetar Internaţional, 60 de milioane de euro sub formă de împrumut iar 40 sub formă de granturi, reprezintă un colac de salvare pentru a depăşi şocul economic în urma fraudei din sistemul bancar şi pentru a acoperi nevoile financiare din bugetul statului.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top