Diverse

Candu, despre proiectul tichetelor de masă: “Vor spori importurile”

În cadrul unei şedinţe, Adrian Candu, Preşedintele Parlamentului, a iniţiat implementarea unui nou sistem de legi care prevede ca patronii din Republica Moldova să le elibereze angajaților tichete de masă pentru fiecare zi de muncă. 

Comisia economie, buget și finanțe și Comisia Protecție Socială, sănătate și familie vor pregăti proiectul de lege pentru a fi votat în plenul Parlamentului.

“Noi vedem doar avantaje, atât din punct de vedere social, cât și economic. În primul rând, tichetul de masă va fi un supliment net la salariu, ceea ce înseamnă că acest venit în plus al angajaților va fi scutit de orice taxă, începând cu contribuțiile sociale, medicale și finalizând cu impozitul pe venit. În prezent, aproape jumătate din salariu, cetățenii țării noastre îl cheltuiesc pentru procurarea produselor alimentare. Legea prevede că tichetul de masă va putea fi folosit strict pentru cumpărarea alimentelor. Astfel, nu doar că va crește puterea de cumpărare a angajatului, dar și vom încuraja alimentația la timp și corectă, ceea ce va duce la îmbunătățirea sănătății populației. Este un lanț întreg asupra căruia se vor răsfrânge avantajele lui. Societățile de alimentație publică: restaurante, pizzerii, cantine, super / hyper-marketuri își vor spori activitatea. Venituri suplimentare vor obține și producătorii autohtoni din industria agro-alimentară, ramură de bază a economiei Republicii Moldova. Sistemul vizează și sporirea importurilor. Toate împreună vor contribui la mărirea veniturilor la bugetul de stat din colectarea TVA”, a spus acesta în cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA.

Sistemul tichetelor de masă este implementat cu succes în peste treizeci de țări din întreaga lume, preponderent în Europa – cum ar fi Franța, Cehia, Belgia, Italia, Spania, Elveția, Polinia etc. Am ținut cont de experiența fiecăreia, dar cel mai simplu a fost să ne îndreptăm privirea spre vecini. România a început implementarea acestui sistem acum aproape 20 de ani. A fost dezvoltat foarte bine, iar tichetele de masă au ajuns unul dintre cele mai răspândite beneficii extra-salariale din această țară”, a adăugat acesta.

Pentru prima dată tichetele de masă au fost emise în 1954.

Potrivit proiectului, tichetele de masă vor putea fi utilizate exclusiv pentru cumpărarea produselor alimentare, la prezentarea buletinului de identitate. Este interzisă folosirea tichetelor de masă pentru procurarea articolelor din tutun și a băuturilor alcoolice. Tichetele vor putea fi utilizate în magazine alimentare, cantine, restaurante sau cafenele. De asemenea, ele nu vor putea fi schimbate pe bani și nu va fi dat rest din valoarea tichetului.

Autor: Elmira Cafarova
1 Comment

1 Comment

  1. VIorel

    23 mai 2017 at 12:46

    Nu doar importurile, dar și puterea de cumpărarea a cetățenilor, oamenii vor fi mai sănătoși, dar asta eliminină și unele riscuri ale evaziunii fiscale, peste tot unde a fost implementat a dat randament maxim !

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top