International

Un deputat român sprijină basarabenii rămași fără cetățenie română

Constantin Codreanu, Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul PMP solicită ministrului Justiţiei de la Bucureşti, Tudorel Toader să soluţioneze cât mai rapid situaţia basarabenilor care au certificat de naştere şi folosesc de ani buni paşaportul românesc, dar s-au pomenit fără cetăţenie românească. 

„De la începutul anului am avut o serie de întâlniri diplomatice şi dezbateri cu factorii de decizie implicaţi în posibila soluţionare a cazurilor dramatice prin care trec cetăţenii români care nu-şi pot preschimba actele de identitate din cauza practicilor inconsecvente de aplicare şi interpretare a Legii nr. 21/1991. După toate promisiunile şi amânările primite, cea mai dezamăgitoare întrevedere rămâne cea avută cu Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a găsit ca metodă halucinantă de rezolvare, soluţionarea cazurilor în instanţă prin chemarea în judecată a statului român. Deşi domnul ministru Tudorel Toader a afirmat foarte ferm că, la nivelul ministerului pe care îl conduce, nu există un proiect care să modifice şi să completeze legea nr. 21/1991 a cetăţeniei române, în răspunsul primit la interpelare, s-au confirmat informaţiile neoficiale pe care le aveam, respectiv faptul că Guvernul are în pregătire propunerea legislativă care va fi transmisă cândva şi Parlamentului”, a declară Constantin Codreanu încadrul unei conferințe de presă.

„Orice termen legal şi rezonabil a fost încălcat. Suntem în ultima decadă a lunii mai şi guvernanţii tac. Dacă până la începutul lunii iunie va fi linişte în continuare, fără să existe un minimum de progres sau de efort din partea ministrului Toader, ne rezervăm dreptul să ieşim în stradă. Când zic la plural “ne rezervăm”, vorbesc în numele cetăţenilor români din tară şi din afara ei”, mai spune deputatul român.

Această problemă se referă și la minorii care nu au fost introduşi în certificatele de cetăţenie ale părinţilor. Aceştia şi-au perfectat actele româneşti în baza actelor de cetăţenie română ale părinţilor fără vreo dificultate, iar acum sunt anunţaţi că nu sunt înregistrați în listele Ministerului Justiţiei în calitate de cetăţeni români şi sunt invitaţi să depună un dosar de redobândire a cetăţeniei la Autoritatea Naţională de Cetăţenie.
Autor: Mihaela Culcinschi
Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top