International

Atac terorist în Indonezia

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a produs un dublu atentat sinucigaș. Potrivit Agerpres,  moartea a trei polițiști a fost inevitabilă, iar alte zece persoane au fost grav rănite, printre care cinci polițiști și cinci civili. Atentatul s-a comis în apropierea unui terminal de autobuze din Jakarta.

Vineri, poliția din Indonezia a anunțat că a arestat trei suspecți în cazul acestor atacuri. Yusri Yunus, directorul pentru relații publice al poliției din insula Java de Vest, a confirmat că arestările au avut loc în orașul Bandung din această insulă, fără a da alte detalii, notează Reuters.

Specialiștii spun că această revendicare este credibilă, apreciind că atentatul a fost făcut de către un grup care a jurat supunere SI, Jamaah Ansharut Daulah (JAD).

Doi kamikaze au detonat bombe în faţa unui terminal de autobuze situat într-un cartier popular din capitala indoneziană, cazul a fost produs miercuri seara. Iar joi, poliţia indoneziană a anunţat în aceeași zi că există o legătură între acest dublu atentat şi Statul Islamic. Anchetatorii efectuând cercetări la domiciliile celor suspecți, au găsit documente cu referire la învățătura islamului, precum și două arme.

Agenţia de propagandă a SI, Amaq, a mai declarat joi seara că atacul împotriva poliţiei indoneziene a fost comis de unul dintre luptătorii SI, potrivit SITE Intelligence Group, specializat în monitorizarea site-urilor islamiste.

Sute de extremişti din Indonezia, stat cu cea mai numeroasă populaţie musulmană din lume, au plecat în străinătate să lupte în rândurile grupării jihadiste. Indonezia se combate deja de un an cu numeroasele atacuri plănuite de SI.

Sidney Jones, care conduce Institutul pentru analiza conflictelor, consideră această revendicare ca fiind una ”foarte credibilă”. Atacul a fost comis de ramura JAD din Bandung, a adăugat ea. În ianuarie, SUA au calificat JAD drept organizaţie teroristă, adăugând că aceasta deţine o reţea formată din aproximativ 25 de grupuri. Totodată, JAD a fost acuzat de atentate sinucigaşe şi atacuri armate la Jakarta care s-a sfârșit cu moartea a patru civili în ianuarie 2016, fiind de asemenea revendicate de SI.

Autor: Mihaela Culcinschi

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top