Actualități

România vrea un mandat în Consiliul de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate
România candidează pentru un mandat de membru nepermanent  în Consiliul de Securitate al ONU

Potrivit Stiri pe Surse, după 15 ani, România are şansa să se afle în una dintre cele mai importante posturi la nivel mondial. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, se va afla la New York, în perioada 31 mai – 3 iunie 2017, în vederea lansării oficiale a campaniei de promovare a candidaturii României pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Candidatura este pentru intervalul 2020-2021, precedenta apartenenţă a României la Consiliu fiind în perioada 2004-2005.

Mandat de interes național

Candidata reprezintă, alături de preşedinţia rotativă a Consiliului UE, unul dintre cele ambiţioase obiective de politică externă ale României. Sloganul sub care se va derula campania este “România: un angajament de durată pentru Pace, Justiţie şi Dezvoltare”. România ar avea posibilitatea, timp de doi ani, să se pronunţe pe temele majore înscrise pe agenda Consiliului de Securitate şi să prezideze cel mai important for de securitate mondial. Ministrul Meleşcanu numeşte candidatura un “obiectiv de interes naţional, dincolo de rivalităţile politice, care poate să devină un factor coeziv pentru România”.

Alegerile pentru membrii Consiliului de Securitate al ONU vor avea loc la New York, în iunie 2019, iar pentru statutul de reprezentantă a Europa de Est mai candidează şi Estonia. Deşi are o experienţă mai bogată, România ar putea fi dezavantajată la vot de faptul că Estonia nu a mai deţinut această calitate, iar factorul emoţional va cântări în opţiunile unor state la fel de mult ca lobby-ul diplomatic.

Mai multe detalii despre anii în care România a mai obținut acest mandat și despre rolul Consiliului de Securitate al ONU, gasiți pe site-ul Stiri pe surse.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top