Diverse

O nouă grădiniță a fost renovată din banii oferiți de România

Instituția preșcolară din localitatea Ratuș, raionul Criuleni, a fost renovată din banii oferiți de Guvernul României. De la înființare, grădinița nu a fost reparată capital niciodată.

Astfel, aproape 90 de copii din satul Ratuș, raionul Criuleni vin acum cu drag la grădinița renovată din bani oferiți de peste Prut. Guvernul român a alocat peste un milion de lei pentru reparația instituției preșcolare: s-a schimbat acoperișul, s-a făcut termoizolarea clădirii, au fost renovate blocurile sanitare și cel alimentar. Toate geamurile și ușile au fost schimbate, iar grădinița a fost dotată cu mobilier nou.

Directoare grădiniței ” Curcubeu”, Vera Negura, povestește în ce stare se afla încăperea: ”Înainte, din cauza acoperișului stricat, pe timp de ploaie, apa se scurgea în încăperi, iar pe pereți era mucegai, iar bucătăria și blocurile sanitare erau învechite. Pe lângă asta funcționau două grupe și se încălzeau doar de la sobe, în restul grădiniței era frig. Bloc sanitar nu aveam. Aveam apă doar rece. Dacă înainte ajutorii de educatori aduceau apă cu gălețile de la fântână, acum avem apă caldă și rece în grădiniță”.

Noile condiții din grădiniță sunt apreciate și de angajați. Maria Onică este educatoare la grădinița „Curcubeu” de mai bine de 30 de ani. Femeia a crescut generații întregi și susține că acum copii au parte de condiții mult mai bune decât altădată.

„Cu adevărat copii trăiesc în niște condiții mult mai bune decât cele care au fost. Și înainte este bine, dar acum este și cald,  sunt toate condițiile pentru copii”, își amintește Maria Onică.

Prezent la inaugurare, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a precizat că lucrările în grădiniță au fost făcute conform standardelor europene.

„Am dorit să aducem aceste standarde, aceste valori și în casele și inimile locuitorilor din această frumoasă localitate. Ne dorim ca acești copii minunați să crească  în condiții bune și să contribuie la edificarea parcursului european al Republicii Moldova”, a declarat acesta.

Grădinița din Ratuș, Criuleni, este proiectată pentru 45 de copii, însă numărul celor care o frecventează este dublu. Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”.

Sursa foto: radiochisinau.md

 

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top