Diverse

Primăria București acordă 2.500 de roni pentru fiecare nou-născut

Pentru fiecare copil născut în oraşul Bucureşti, părinţii vor beneficia de un suport financiar în valoare de 2500 de roni. Această hotărâre a fost votată la o şedinţă din data de 8 iunie 2017  de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, proiectul a fost aprobat cu 49 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Sumele vor fi acordate prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București. Pentru a obține îndemnizaţia, este necesar ca măcar unul dintre părinți să aibă domiciliul sau reședința pe raza Municipiului București, iar naşterea copilului trebuie să fie înregistrată într-o maternitate din cadrul unităţilor sanitare cu paturi de la nivelul Capitalei. Cererea privind acordarea stimulentului se va depune la DGASMB, împreună cu documentele doveditoare: certificatul de naştere al copilului; o cerere tipizată; biletul de ieşire din spital/ certificat medical constatator al naşterii emis de către unitatea sanitară; extras de cont pentru efectuarea viramentului bancar, după caz. Termenul de depunere a dosarului este o lună de la data nașterii copilului.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, în debutul ședinței, că suma va fi acordată atât pentru copiii născuți în maternitățile de stat, cât și în cele private, pentru a nu se crea discriminări, având în vedere că stimulentul este destinat pentru copii. Edilul general a precizat că, după ce în spațiul public au apărut informații despre acest proiect de hotărâre, autoritățile locale au primit mai multe telefoane din partea unor familii care nu și-au declarat până în prezent copiii.

“Cred că, practic, vom pune capăt prin acest stimulent financiar acelui fenomen al ‘copiilor invizibili’, care se nasc, trăiesc, cresc în familii, dar nu au certificat de naştere, la 14 ani nu au o carte de identitate, nu pot fi vaccinaţi, nu pot să fie înscrişi la şcoală”, a spus Gabriela Firea.

În expunerea de motive, semnată de primarul general Gabriela Firea, se arată că, potrivit prevederilor Legii asistenţei sociale nr. 292/2011, autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să intervină pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea efectelor temporare ori permanente ale situaţiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială a persoanei, familiei, grupurilor sau comunităţilor.

Măsura este una menită să stimuleze natalitatea, prin susținerea cheltuielilor pe care o familie tânără trebuie să le realizeze odată cu venirea pe lume a unui nou-născut.

Din raportul de specialitate reiese că, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în perioada 2010 — 2015, numărul nou-născuților vii, ai căror părinți au rezidența pe raza Municipiului București, a scăzut, astfel că, dacă în anul 2010 s-au înregistrat 21.147 copii, în anul 2015 s-au înregistrat 19.255 copii. Totodată, datele Eurostat bazate pe recensământul din 2011 arată că România se află printre primele cinci state din 28 în care declinul demografic este cauzat atât de sporul natural negativ, cât și de migrația netă cu valori negative.

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top