Diverse

Poliţia din Republica Moldova va efectua arestări în stil britanic

Poliţia din Republica Moldova va prelua practicile britanice în procedurile de oprire pe stradă, percheziţie, arestare  şi plasarea răufăcătorilor în custodia poliţiei. Pentru a realiza acest scop, în perioada 11-16 iunie 2017, membrii Grupului de lucru pentru elaborarea Procedurilor Standard de Operare ale Poliţiei, alcătuit din reprezentanţi ai Inspectoratului General de Poliţie al MAI şi ai societăţii civile, au efectuat o vizită de studiu în Marea Britanie. 

Vizita de lucru la sediul Poliției din Northamptonshire a fost condusă de Gheorghe Cavcaliuc, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției al MAI din RM.

Grupul de lucru a luat cunoștință de Procedurile Standard de Operare prin care sunt respectate drepturile omului în timpul procedurilor de oprire în stradă, percheziție, arestare și plasarea bănuiților în custodia poliției. Membrii delegației din Moldova au participat la întrevederi cu șeful Poliției din orașul Northampton și reprezentanții societății civile, care monitorizează centrele de detenție preventivă.

Concomitent, membrii grupului de lucru au vizitat diverse subdiviziuni polițienești, inclusiv Centrul Unic de Comandă și izolatoarele de detenție preventivă, au luat cunoștință de reglementările Legii britanice cu privire la funcționarea Poliției și administrarea probelor penale (PACE) privind reținerea  și detenția temporară, utilizarea forței în activitatea polițienească și înregistrarea acțiunilor ofițerului de poliție, luarea deciziei de reținere de către polițist conform Modelului Național Unic de Decizie (NDM), managementul situațiilor de criză și mecanismul de gestionare al forțelor polițienești.

Astfel, pe parcursul vizitei, membrii delegației din Republica Moldova au participat la activitățile de patrulare cotidiană a polițiștilor din orașul Northampton.

În cadrul bilateralei cu șeful Poliției, a fost prezentat stadiul actual al reformei instituționale a Poliției din Republica Moldova, perspectivele de dezvoltare, descentralizarea procesului decizional, precum și prioritățile de cooperare cu Poliția din Northampton pe subiecte de interes comun. De asemenea, s-a convenit ca, în perioada imediat apropiată, un grup de polițiști din Marea Britanie să asigure instruirea angajaților IGP în ceea ce privește procedura de stopare, reținere și percheziție, având în vedere practica și experiența britanică și ajustarea la standardele internaționale ale drepturilor omului.

Respectiv, grupul de lucru constituit de Inspectoratul General al Poliției, cu susținerea Fundației Soros-Moldova, va continua procesul de elaborare al manualului de Proceduri Standard de Operare pentru angajații Poliției la etapa arestului polițienesc, preluând bunele practici și lecțiile învățate în Marea Britanie.

La finalul vizitei, șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, a lansat invitația oficială pentru șeful adjunct al Poliției din Northampton, Rachel Swann, de a vizita Republica Moldova și a împărtăși experiența avansată în domeniul promovării femeilor în Poliție.

Această vizită a fost organizată și sprijinită financiar și intelectual de Fundația Soros-Moldova, în cadrul acordului trilateral de cooperare, încheiat în luna martie curent, cu Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției. Scopul proiectului este de a susține eforturile de reformare ale Poliției Republicii Moldova, conform Strategiei de dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020. Întrevederile și discuțiile cu Poliția locală au fost organizate de partenerii britanici, cu titlu gratuit.

 

Click to comment

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top