Diverse

VIDEO. Schimbarea sistemului electoral și impactul lui

Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a lansat astăzi studiul „Schimbarea sistemului electoral al Republicii Moldova – impactul asupra sistemului politic moldovenesc”.

Expertul Ion Tăbârță spune că scopul acestui studiu, cu privire la schimbarea sistemului electoral, este de a vedea cum va influența evoluția ulterioară a sistemului politic din Republica Moldova.

„Inițiativa de modificare a sistemului electoral a venit din partea mai multor partide. Ne aducem aminte de cel propus în 2013 de PLDM. Ulterior, PDM a venit cu un astfel de proiect. Primele 2 proiecte au fost elaborate în contextul rivalității puterii de opoziție. A doua rivalitate erau discuțiile din AIE. PDM nu a avut atunci pârghiile necesare de a impune schimbarea sistemului de vot. Acum PDM are în susținerea PSRM și grupul parlamentar PPEM, ceea ce a dus la asigurarea acelui consens politic în Parlament”, a spus Tăbârță.

Totodată, expertul a menționat că în recomandările Comisie de la Veneția au fost incluse aceleași mențiuni care se discutau în societatea civilă și că proiectul de modificare a sistemului electoral este un interes politic din partea actorilor politici.

„Majoritatea partidelor s-au opus acestui proiect, dar avem acele 74 de voturi din Parlament prin care se arată că există acel consens politic. Proiectul are multe lacune, majoritatea lăsate în baza CEC-ului. Este greu să faci votul uninominal într-o societate divizată, aici votul majoritar este binevenit”, a concluzionat Ion Tăbârță.

3 Comments

3 Comments

 1. Arcadie

  5 iulie 2017 at 11:23

  Actualul sistem electoral a fost introdus de clanul mafiot Lucinschi, acum acelasi clan se opune ca votul sa fie intors cetatenilor. E timpul ca noi direct sa decidem cine merita sa devina deputat, ajunge cit au decis liderii de partide asta pentru noi.

  • Oleg

   5 iulie 2017 at 11:40

   Da si lumea nu vede ca tot adepti lui Lucinschi si Filat pling dupa acest sistem vechi si corupt, inca aduc oameni beti la dezbaterile raionale.

 2. Vadim

  5 iulie 2017 at 11:57

  La semnarea acordului de asociere au fost 59 de voturi, acum sunt aproape 70 chiar nu sunt indeajuns?

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top